How-To Guide: Interrailen, de voorbereidingen

Welkom bij mijn nieuwste artikelen reeks! In deze How To Guides zal ik voor heel veel soorten reisjes een stappenplan schrijven. Van cruisen op de Atlantische Oceaan tot lekker interrailen door Europa. En dat is precies waar ik vandaag mee aan de slag ga.

Drie jaar geleden besloot ik om met twee vriendinnen te gaan interrailen met de trein door Europa. Een soort ‘Eurotrip’ idee, maar dan minder wild & crazy. Voor ons allemaal was het de eerste keer, dus we hebben flink wat informatie opgezocht van tevoren. Hoe handig was het geweest we destijds een kant en klaar stappenplan hadden met veel tips & tricks?
How-To Guide

1.       Je moet eerst bepalen met welke organisatie je wilt gaan interrailen. Wij zelf gingen voor de bekende Interrail.

2.       Daarna moet je bepalen voor wat voor soort pass je gaat. Als eerste kun je kiezen tussen een Global pass of een One country  pass. Ter info: De One country pass houdt in dat je alleen maar in één land rond kan reizen gedurende een bepaalde tijd. Met de Global pass kun je door verschillende landen in Europa reizen gedurende een bepaalde tijd.

Je kunt daarvoor uit verschillende mogelijkheden kiezen. Dat zijn de volgende:
5 dagen binnen 10 dagen
10 dagen binnen 22 dagen
15 opeenvolgende dagen
22 opeenvolgende dagen
1 maand, aaneengesloten

De laatste drie lijken me vrij duidelijk. Die zorgen er voor dat je elke dag mag reizen met de trein. Je kunt dan kiezen voor 15, 22 of ongeveer 30 opeenvolgende dagen.

De eerste twee zijn misschien wat lastiger. Deze houden in dat je bijvoorbeeld 10 dagen op vakantie gaat, waarvan je er 5  mag gebruiken om te reizen met de trein. Je moet je reis dus zo plannen dat je maar 5 dagen in de trein zit.
Tips & tricks bij het boeken van een pass:

–          Een reisdag duurt volgens Interrail van 12 uur ’s nachts tot 12 uur ’s nachts.

–          Wel is er nog de 7PM regel, wat inhoud dat je ook na 19:00u mag vertrekken als je na 04:00u aankomst. Dus met andere worden, als de treinreis dan minimaal 9 uur duurt. Dat geld dan ook als slechts 1 reisdag.

–          Kijk goed naar de reistijden van tevoren. Bij ons was het namelijk handig om van Boedapest met de nachttrein naar Venetie te gaan. Dat telde als één reisdag maar we waren binnen een nacht wel gelijk aan de andere kant van Europa. De andere dagen (wij hadden een 10 dagen binnen 22 dagen pass) maakten we vooral wat ‘kortere’ tripjes van Berlijn naar Praag, Praag naar Boedapest, Venetie naar Rome etc.

–          Als je een pass gekozen en besteld hebt wordt hij thuisbezorgd. Deze neem je ook mee op reis. Zorg er goed voor, want elke keer als je in de trein zit moet je de juiste datum invullen. Deze wordt dan afgestempeld door een conducteur. Raak de pass dus niet kwijt en vul hem altijd in.

–        Dan is het tijd om de backpack in te pakken! Want ja, een grote rugzak is echt het handigst om mee te nemen.
Tips & tricks bij het inpakken van je backpack

–          Neem blaadjes waspapier mee. Ik had de mijne toen van de Xenos. Dit zijn echt velletjes wasmiddel om het maar even logisch te zeggen. Gooi je kleding in de wasbak, doe de stop er in, laat warm water er in lopen en gooi de blaadjes er in. Hartstikke makkelijk om je kleding even snel op te frissen.

–          Neem teenslippers mee. Vooral als je in hostels gaat slapen is dat handig ivm douchen.

–          Oordoppen zijn ook niet te missen, vooral niet als je aan een drukke straat in een grote stad slaapt.

–          Als je in de zomer gaat zou ik de backpack met veel korte broeken en shirtjes vullen. Maar ook een aantal jurkjes en lange broeken/t-shirts, voor het geval je ergens op chique moet of juist jezelf moet bedekken.

–          Neem zowel sneakers als sandalen mee. Altijd handig om te kunnen wisselen van schoenen, mocht je blaren krijgen.
–          Neem een groot pak Sultana’s mee. Altijd handig als je ergens laat aankomt en alles is dicht, of als je negen  uur lang in de trein zit zonder eten.

–          Ook handig is om een slotje mee te nemen. Soms zit je in een slaapzaal met tien anderen en dan is het een prettig idee om je backpack op slot te kunnen doen.

–          Laatste tip, handige dingen om mee te nemen in je backpack: oordopjes, dwarsligger boekjes, puzzelboekjes, kaartspel. Ook al ga je met vriendinnen, je zit vaak urenlang in een trein en na een tijdje heb je niks meer om over te praten. Ook kun je niet makkelijk tientallen boeken meeslepen (tenzij je een e-reader hebt, maar ik zou zo min mogelijk waardevolle spullen meenemen). Daarom zijn van die puzzelboekjes en dwarsliggers echt een uitkomst.
Het is al een behoorlijke lijst geworden, dus bij deze sluit ik deel 1 van deze How To Guide af. Het is echt te veel om in één blogpost te verwerken, dus de volgende keer zal ik schrijven over accommodaties uitzoeken, het reizen per trein en hoe het reizen met zo een interrailkaart nou echt werkt.

Heb jij wel eens geinterraild?

1 antwoord

Trackbacks & Pingbacks

  1. […] vorige keer heb ik je alles verteld over de voorbereidingen van een interrail-trip. Nu ga ik je alles vertellen over de werking van een interrailkaart, hoe je makkelijk accomodaties […]

Laat een reactie achter

Je email-adres wordt niet gepubliceerd. Dank je wel voor je comment!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.