Wat ik heb gestudeerd

Ik krijg soms nog wel eens de vraag wat ik heb gestudeerd. En daarna meestal een niet-begrijpende blik. Want ik heb dus International Media & Entertainment Management gestudeerd. Een hele mond vol! Omdat de meeste mensen niet precies weten wat dit inhoud wil ik dit graag even uitleggen. Want het is een super leuke opleiding!In 2009 ben ik begonnen aan IMEM (International Media & Entertainment Management) aan het NHTV in Breda. IMEM is een HBO opleiding die vier jaar duurt. In het kort wordt je opgeleid om een baan te krijgen in de media & entertainment industrie. Welke kant op? Dat kan je in principe zelf beslissen door de specialisatie die je in je 3e jaar kiest. Zo kun je marketeer worden, maar ook journalist, cameravrouw, project manager en nog veel meer. Enne, de opleiding is volledig in het Engels.

Ik heb voor deze opleiding gekozen omdat ik in 2009 eigenlijk nog geen idee had ‘wat ik wilde worden’. Mijn eerste keuze viel op een theaterschool omdat ik al jarenlang toneel speelde, maar dat werd hem helaas niet. Daarom besloot ik dat ik dan maar áchter de schermen van de media industrie wilde werken. IMEM is een gevarieerde opleiding waarbij echt alle aspecten van de media industrie aan bod komen.
Zo leer je om zelf een film te schieten en te monteren. Je leert dus eigenlijk hoe je met een camera om moet gaan, met geluidsapparatuur en met editing programma’s zoals Avid. Mocht dit niks voor je zijn, geen nood, we kregen ook lessen beeldbewerking. O.a. Photoshop en Flash kwamen voorbij.

Zelf was ik dus niet zo technisch aangelegd dus het werd al gauw duidelijk dat dit niet helemaal iets voor mij was. Ik had veel aan de lessen projectmanagement, storytelling techniques en content analysis. Zo leerde je zelf scripts schrijven, leerde je om projecten te managen naar aanleiding van je eigen project en meer van dit soort dingen.

Daarnaast kreeg je ook financiele vakken (waar ik weer héél slecht in was) en veel marketing, zodat je daar ook mee overweg kon. In het 3e jaar kies je je specialisatie. Je kon destijds kiezen tussen content, marketing en production. Ik koos voor content! En dat is een goede keuze geweest, want ik vind het veel leuker om zelf content te bedenken en te managen dan echt de financiele kant of technische productie op me te nemen.
Ik heb trouwens hele leuke stages mogen lopen. In jaar 3 bij een nieuws- en lifestylewebsite op Curaçao, in jaar 4 op de redactie van tijdschrift Vriendin.

Naast alle vakken en mogelijkheden had IMEM nog veel meer leuke voordelen. Zo zat je met mensen van over de hele wereld in de klas! Mijn klasgenoten, maar ook mijn leraren, kwamen uit Letland, Duitsland, Polen, Amerika, Griekenland etc. Hartstikke internationaal dus. Ook hielpen ze je op school goed aan stages en exchange projects in het buitenland. Oh, en we hadden meerdere leuke ‘schoolreisjes’ zoals een rondleiding door het Carré, een aantal keer naar live tv opnames waar we ook een kijkje achter de schermen kregen en als klapper…

4 weken studeren aan een campus in de USA! Jee, dat was echt een van de leukste periodes van mijn leven. We maakten doordeweeks een tv-show, aten lekker in de kantine en deden braaf ons huiswerk. ’s Avonds hielden we feestjes in de common room en in het weekend gingen we héle leuke dingen doen. Een weekend naar Las Vegas, zwemmen in Sedona en een dag naar de Grand Canyon.Dus in het kort:

VOORDELEN
– Breed opgezet waardoor je alle kanten op kan
– Internationaal gericht
– Keuze om een specialisatie te doen in jouw richting
– Leuke schoolreizen

NADELEN:
– Het was soms wat warrig, soms kwamen leraren niet opdagen of waren de examenroosters pas veel te laat bekend
– Soms was het iets te breed opgezet, ik had wel meer over een bepaald onderwerp willen weten maar daar was slechts één semester aan gewijd
Zo, nu weet je wat ik heb gestudeerd! Mocht je nog vragen hebben, stel ze gerust. Enne, ik heb inmiddels al meer dan een jaar mijn diploma in de pocket!

13 antwoorden
 1. Renske
  Renske says:

  Wat een interessante en toffe studie zeg! Eentje waarmee je vele kanten op kunt. En wat gaaf dat je tijdens de studie in de USA hebt kunnen studeren. 🙂

  Beantwoorden
 2. Eilish
  Eilish says:

  Ik zit in mijn tweede jaar communicatie, maar stiekem leek zoiets me nog veel leuker. Helaas zit dat niet in Vlissingen en kan ik door meerdere dingen niet verder weg studeren. Communicatie komt dan nog redelijk in de buurt. Al had ik meer fotografie dingen heel tof gevonden. Die paar lessen PS stelde niets voor hier

  Beantwoorden
 3. Kim | lifeisanadventure.nl
  Kim | lifeisanadventure.nl says:

  Wat leuk dat je stage hebt gelopen op Curaçao en hebt gestudeerd aan een campus van de USA. Lijkt me super leuk als je die mogelijkheid hebt tijdens je opleiding 🙂 Leuk om wat over deze opleiding te weten te komen. Ik had er wel eens over gehoord, maar wist nooit zo goed wat het nu uiteindelijk inhield.

  Beantwoorden
 4. Nadeche
  Nadeche says:

  Wauw, deze opleiding klinkt echt superleuk! Jammer dat ik niet zo goed ben in Engels. Ach jaa, gelukkig was het een leuke opleiding voor jou.

  Liefs,
  Nadeche

  Beantwoorden
 5. Lena
  Lena says:

  Klinkt eigenlijk wel echt als een superleuke opleiding! Lijkt me een heel groot voordeel dat het zo’n internationale opleiding is. En wauw, zalig dat je vier weken naar de US kon gaan! Zou ik ook wel willen hoor, haha. 😉

  Beantwoorden
 6. Kirsty
  Kirsty says:

  Dit klinkt wel als een hele interessante opleiding! Tof ook dat je bij Vriendin stage mocht lopen 🙂 Ik heb zelf een Bachelor Engelse Taal & Cultuur en wil in september beginnen met een master Letterkunde en daarna de Educatieve Master gaan doen, zodat ik ook voor de klas mag.

  Beantwoorden
 7. Kim
  Kim says:

  Ah wat leuk! Dit wist ik inderdaad nog niet 🙂 Wat een veelzijdige opleiding zeg, en dat ging zeker goed gecombineerd met jouw reislust, haha!

  Beantwoorden
 8. Wildcard
  Wildcard says:

  En met zo’n rijke ervaring in de Media wereld, werk je dan ook in die wereld of die je er toch iets anders mee?

  Ik betwijfel dat we hier in België zulke opleidingen hebben. Ik ken veel mensen die best in de media wereld willen beginnen, maar daar moet je natuurlijk ook een opleiding voor gedaan hebben en in mijn direct omgeving kan ik dat soort opleidingen toch niet. Maar het klinkt super boeiend, als je er ook snel mee aan de slag kan, natuurlijk.

  Beantwoorden
  • Kimberly
   Kimberly says:

   Momenteel ben ik op zoek naar een baan, maar hiervoor heb ik gewerkt op de Communication & Design afdeling van de Efteling (pretpark in Nederland). Dus ja, ik werkte wel in een media omgeving. Andere klasgenoten werken bij de PR afdelingen van Hema & Grolsch, anderen zijn cameraman bij het bedrijf van John de Mol en anderen zijn journalist en schrijven voor bekende bladen.

   Beantwoorden

Laat een reactie achter

Je email-adres wordt niet gepubliceerd. Dank je wel voor je comment!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.