Opruimen #Konmari style + IJhallen kraam op 19 juli!

Laatst konden jullie al een boekreview lezen van Opgeruimd! van Marie Kondo. Ondanks mijn skeptische gedachten bleek het toch wel een fijn boek te zijn. Ik besloot daarom iets te gaan doen waar ik al héél lang tegenaan zat te hikken: mijn kledingkast opruimen. En omdat ik het boek toch naast me had, besloot ik een aantal tips op te volgen van onze Marie Kondo.Ik heb helaas geen goede ‘before’ foto. Stom. Het was dan ook eigenlijk mijn bedoeling niet om hier een blogpost van te maken! Alle foto’s die volgen zijn dus gemaakt met mijn iPhone. Bovenstaande foto plaatste ik op Instagram, hier zie je het beste hoe mijn kast er van tevoren uitzag. Zie je die rotzooi boven op de plank? Zo zag het er van onderen dus ook uit.

Er zijn een paar stukken uit Marie Kondo’s boek die ik graag wil delen met jullie. Deze dingen hebben mij namelijk geholpen om mijn kledingkast uit te zoeken! Zo snap je ook beter hoe ik het heb gedaan.

Verzamel ál je kleding
Als eerste heb ik alles tevoorschijn gehaald qua kleding. Het kwam niet alleen uit mijn kast, nee, het kwam ook uit de wasmand, de gang, bij mijn vriend thuis, uit de garage, van onder het bed. Marie Kondo heeft namelijk als regel dat áls je nog iets vind nadat je hebt opgeruimd, je het kledingstuk moet weggooien. Doe dus je best om AL je kleding te verzamelen!

First off: seizoenskleding
Begin met de kleding van andere seizoenen. Wintertruien bijvoorbeeld. Je bent minder geneigd te zeggen “Oh, maar die had ik laatst nog aan” of “Misschien doe ik die volgende week wel aan” als het toch een kledingstuk is dat je in de zomer niet draagt. Ik stapelde dus netjes al mijn winterkleding op en deed een aantal kledingstukken weg.

Maak categorieën
Daarna begon ik aan de overige kledingstukken. Misschien niet helemaal juist (het was wel veel in één keer), maar ik gooide gewoon alles waar ik mijn twijfels over had op een grote stapel. Daarna begin je met de goede kleding in te delen op bovenkleding, benedenkleding en seizoenskleding (ook volgens de #Konmari methode). Zelf besloot ik nog een nieuwe categorie te maken, namelijk jurkjes/jumpsuits/blazers. Deze hang ik namelijk altijd op en dat hou ik ook graag zo. Je hebt daarnaast ook nog de categorieën tassen, accessoires en schoenen, maar voor deze keer focuste ik me alleen op kleding.

No more ‘huiskleding’!
Een goede tip van Marie: doe al je ‘huiskleding’ weg. Je hebt vaak veel shirtjes, broekjes of andere kledingstukken waarvan je denkt “nou, ik doe het niet meer naar buiten aan, maar wellicht is het handig voor als ik een keer een middag thuis ben”. Marie gelooft niet in dit soort ‘huiskleding’. Let maar op, het beland namelijk toch ergens achter in je kast en je doet het nooit meer aan.
Kleed jezelf elke dag leuk aan
Wat ik zelf tegenwoordig probeer is om áltijd leuke kleding aan te hebben en dus alleen maar echt leuke kleding in mijn kast te hebben hangen. Niet meer zomaar een oud shirtje en ‘mwa’ jeans aan omdat ik toch alleen maar boodschappen ga doen vandaag. Nee, gewoon altijd je mooie kledingstukken aan doen, ongeacht wat je die dag gaat doen. Geniet er van! Dus weg met die oude of twijfelachtige kleding.

Wear cute pyjama’s
Als laatste vond ik het ook wel mooi dat Marie zei dat je altijd mooie pyjama’s moet hebben. Niet voor een ander, maar voor jezelf. Het is een kadootje om in een mooi nachtjaponnetje te gaan slapen. Waarom jezelf verlagen tot een oud shirt van je vriend en een oude joggingbroek?

Zo, en toen was mijn kast opgeruimd en had ik een hele stapel met kledingstukken die ik weg ging doen. Ik heb lang niet alle tips gebruikt want ik was het er gewoon niet helemaal mee eens soms. Plus, ik ruim al jaren mijn kledingkast op (ongeveer 2 keer per jaar haha), dus ik had ook een beetje mijn eigen methodes en maniertjes ontwikkeld.

Hierboven zie je al een stapel van kleding die ik weg doe, maar hieronder heb ik nog even een foto voor jullie. De stapel is inmiddels twee keer zo hoog! Om die reden sta ik dan ook op 19 juli in de IJhallen met mijn spullen, dus als je langs wilt komen, leuk! En omdat jullie natuurlijk ook benieuwd zijn naar het eindresultaat deel ik de ‘After’ foto’s ook even ;). En ja, voor mij is dit netjes!
Ik heb mijn jasjes en jurken netjes opgehangen, en boven op de plank liggen van links naar rechts onderkleding, bovenkleding zomers (shirtjes etc) en bovenkleding pyjama’s. Daarnaast ligt nog een stapel kersttruien haha. Rechtsonderin (de donkere foto’s) liggen de gewone wintertruien. Linksonderin liggen de sokken, ondergoed en bikini’s. Plus de onderkleding pyjama’s.

Ik ben er in ieder geval blij mee! Probleem is alleen dat dit maar 1/3e van mijn kleding is, ik heb ook nog een kledingrek waar ik veel op heb hangen. En tja, die heb ik eigenlijk niet meegerekend toen ik mijn grote schoonmaak hield. Oeps.

Zie ik jullie bij de IJhallen op 19 juli? Ik heb een hoekkraam!

Ik verkoop o.a. kleding van Forever 21, Zara, H&M, Only, Bershka, BooHoo en Monki. Ook heb ik schoenen van Zara, Forever21, Steve Madden etc. Voor de rest nog tasjes, veel sieraden, beauty en verzorgingsproducten, woondecoratie (H&M, Xenos, Blokker, Zara) en nog véél meer!

2 antwoorden
 1. Nesrin
  Nesrin says:

  Wat goed dat je dit hebt gedaan.Ik moet ook echt nodig mijn kledingkast aanpakken. De kasten van mijn man en kinderen zien er netjes uit maar die van mezelf echt niet 😉

  Beantwoorden
 2. Rianne
  Rianne says:

  Goed bezig zeg! Mijn kast is zó erg momenteel, ik stelde het opruimen uit en schoof dat af op m’n scriptie. Maar nu ik vakantie heb, móet ik wel natuurlijk! Dit soort artikelen en foto’s inspireren me wel! 🙂

  Beantwoorden

Laat een reactie achter

Je email-adres wordt niet gepubliceerd. Dank je wel voor je comment!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.