TRAVEL: Vrijwilligerswerk in Uganda / deel 1: de kinderen

In maart 2014 ben ik samen met mijn vriend afgereisd naar het verre Uganda. Voor drie maanden zaten wij daar in een weeshuis om vrijwilligerswerk te gaan doen. Mijn vriend als fysiotherapeut, ik maakte promotiefilms én we hebben vooral veel met de kinderen gespeeld en ze geprobeerd een leuke tijd te bezorgen. Het was een fantastische periode en ik zal jullie er alles over vertellen!

1959662_10152281063024738_245670316_n

Om eerlijk te zijn had ik nooit gedacht dat ik vrijwilligerswerk zou gaan doen in Afrika. Wat, ik had zelfs nooit gedacht dat ik uberhaupt vrijwilligerswerk zou gaan doen. Totdat ik een vriend kreeg die deze wens uitsprak. Opeens leek het me toch wel erg gaaf om een aantal maanden in Afrika of Azië aan de slag te gaan in een weeshuis. Mijn hele omgeving stond er van te kijken, want ik stond er vooral om bekend dat ik erg van shoppen hield en totaal niet van mijn handen vuil te maken, haha. Toch is het de ervaring van mijn leven geweest.

First up: Uganda, Afrika! We gingen drie maanden aan de slag bij Home Sweet Home Uganda, een weeshuis voor zowel mentaal- en fysiek gehandicapte kinderen, kinderen met een ziekte zoals AIDS en kinderen zonder enige beperking. Het werd gerund door de Nederlandse Suzan en haar Ugandese man Zenon. Ik maakte promotiefilms voor het weeshuis en mijn vriend, Tim, behandelde de fysiek gehandicapte kinderen. Wat een heerlijke tijd hebben wij hier gehad!

IMG_2085

De kinderen van Home Sweet Home zijn heerlijk vrolijke kinderen. Verbazingwekkend, aangezien ze al veel nare dingen hebben meegemaakt in hun korte leventje. Ik heb er echt bewondering voor. Ze vonden het super leuk om samen te voetballen, kleuren, knutselen, bellen blazen of gewoon lekker gek doen.

Een normale dag zag er ongeveer als volgt uit. ‘s Ochtends vroeg werden we gewekt door de schelle stemmetjes die heel hard riepen dat we op moesten staan. Soms aten we mee met hun ontbijt, maar meestal niet, omdat het een of andere dikke pap was (brrr). Daarna werd er wat gespeeld maar was het toch echt tijd voor school. Tussen de middag aten we een soort harde aardappelpuree met bruine bonen. Lekker? Nou, nee. Op een gegeven moment kwam het echt mijn neus uit, haha. Na de lunch gingen ze weer naar school, om ‘s avonds weer lekker te komen eten. Met zijn allen, zoals we dat bij elke maaltijd deden! Voor het eten werd er nog wat gespeeld, en na het eten was het douchen en pyjamaatjes aan. s’ Avonds nog een film kijken, huiswerk maken of gewoon lekker gek doen en dan was er alweer een dag voorbij. Een heerlijk leventje.

IMG_2220

In de weekenden en tijdens hun vrije dagen deden we genoeg leuke dingen. Tim kreeg bijvoorbeeld het geweldige idee om een gigantisch waterballonnen gevecht te organiseren. Zoals je ziet was dat een groot succes, haha! Ik kreeg werkelijk de volle laag. Ook gingen we af en toe zwemmen bij een nabij gelegen resort. De kinderen vonden het heerlijk om er rond te spartelen, zo vaak gingen ze namelijk niet weg uit het weeshuis. Ook dit is een van mijn favoriete herinneringen aan de kinderen. Gewoon even lekker een middagje gek doen en even ze echt kinderen laten zijn.

IMG_2151

Ik krijg vaak de vraag of ik een favoriet kindje had. Nou… Ja en nee. Jeremy, een elf-jarig jochie met een mentale- en fysieke handicap, was een van mijn favorieten. Hij ‘fladderde’ altijd in het rond en was áltijd aan het lachen. Ook de zes-jarige Maria vond ik een lieve deugniet, de dertien-jarige Michael heeft ook een speciaal plekje in mijn hart en de negen-jarige Mercy was een favoriet van iedereen. Maar ja, Dorothy is ook lief en David ook en tja, Opio is ook een schatje… Je ziet het, ik kan toch echt geen favoriet noemen. Hihi.

Het afscheid van deze kinderen was dan ook heel erg moeilijk. Een flinke brok in mijn keel toen ik weg reed en een paar traantjes in het vliegtuig. Ooit, ooit wil ik graag een keer terug komen om te kijken hoe het met deze kindjes gaat. Wat een geweldige tijd heb ik er toch gehad!

IMG_3612

Dit is het eerste deel van mijn Uganda verhaal. Het tweede deel zal over bezienswaardigheden in Uganda gaan!
Wil je meer weten over het weeshuis waar ik ben geweest, ga dan naar www.homesweethomeuganda.nl. Een geweldige organisatie die alle steun in de wereld verdient!

Zou jij ooit vrijwilligerswerk willen gaan doen?

0 antwoorden

Plaats een Reactie

Meepraten?
Draag gerust bij!

Geef een reactie