TRAVEL: Vrijwilligerswerk in Uganda deel 2: Things to do

Ik weet niet eens waar ik moet beginnen, want in Uganda is er zo veel moois te zien en te beleven. Hectiek in de hoofdstad Kampala, leeuwen kijken op safari, hiken van waterval naar waterval en echte volksstammen bezoeken. Kijk mee!


1896830_10152280349524738_1527101404_n

Voor wie mijn vorige artikel gemist heeft; vorig jaar maart zijn mijn vriend Tim en ik afgereisd naar het verre Uganda om daar vrijwilligerswerk te gaan doen. In weeshuizen, wel te verstaan. Natuurlijk hielden wij ons daar vooral bezig met de kinderen, maar in de weekenden gingen we op pad. En vaak ook!

Laat ik beginnen bij onze woonplek. Wij zaten in een heel klein dorpje vol lokale bewoners. Het enige wat er was waren een paar krotjes waar je kranten en drinken kon kopen! Echter zat de stad Jinja op 10 minuutjes rijden van ons vandaan, dus dat was goed te doen.
579207_602820509796966_1662925803_nTja, dit was dus mijn gezelschap tijdens de wandeling door het dorp. Een geit!
1926752_10152280350099738_1878149383_nJinja is de tweede grootste stad van Uganda en vond ik persoonlijk heel erg gezellig! We deden er elke week boodschappen maar gingen er soms ook lekker wat drinken. Er zaten verschillende tentjes waar je fijn kon koffie drinken en lunchen.
FB6

Ook zaten er talloze toeristenwinkeltjes vol met Afrikaanse doeken, houten beeldjes en stenen kommetjes. Wel heel erg mooi allemaal! En zoals je wellicht al op alle bovenstaande foto’s hebt gezien was er vooral erg veel rood zand. Overal.

 

Om dit artikel iets spannender te maken: We hebben er ook geraft! Wie had ooit gedacht dat ik zou gaan raften op de Nijl? Nu moet ik eerlijk zeggen dat ik heel erg lang heb getwijfeld toen het idee op tafel werd gegooid. Toch besloot ik mee te gaan! Ik was dus doodsbang en vroeg mezelf de hele ochtend af waarom ik ook al weer meeging. De andere vrijwilligers waren vooral super enthousiast waardoor ik nog meer een schijtluis leek, haha.

Op de foto’s ben ik degene met het witte shirt 😉

IMG_6243Hier klom ik net de boot in.

We kregen als eerste een paar instructies, bijvoorbeeld wat je moest doen als je uit de boot zou vallen. Ik kreeg behoorlijk de zenuwen van de scenario’s die de gids als voorbeeld gaf, maar gelukkig gingen er ongeveer vijf mannetjes mee die in kayakken rond onze boot zouden blijven. Als je dan viel, konden zij je redden!

IMG_6357Ik ben degene voorin met het hoofd gebogen 😉

Eenmaal op het water ging het snel. Als je die woeste, kolkende watermassa voor je ziet verschijnen weet je gewoon even niet meer waarom je dit voor je lol doet! We moesten peddelen, peddelen, peddelen, tot de gids “Get down!” riep. Toen lieten we ons als de wiedeweerga op de grond van het bootje zakken. We moesten ons ook goed vasthouden aan het touw dat om de boot heen liep. Je ziet gigantische vloedgolven op je afkomen, wordt alle kanten op geschud en wordt door- en doornat. Maar wat is dít gaaf, zeg! Je krijgt echt een adrenaline stoot van jewelste!

IMG_6499Dat meisje met die rode helm die zich met haar arm nog vasthoud aan de boot? Dat ben ik!

Bij de tweede waterval die we afgingen ging het ‘mis’: de boot klapte om! Nou, dat was dus niet te vergelijken met de keer dat de gids hem liet omklappen om ons te laten wennen. Hier werd je in de golven gesmeten, alles ging tekeer en je weet even niet waar boven of onder is. Ik kwam onder de boot terecht en kon even niet de oppervlakte vinden. Pfff, dan denk je wel even dat je er bent geweest hoor. Al met al ben je maar een paar seconden onder water, maar het lijkt veel langer. Eenmaal boven water zochten Tim en ik elkaar op en klommen we weer op de boot.

Tussen alle watervallen door moesten we vaak lang peddelen, waardoor we ook nog van de natuur konden genieten. Tim kwam op het briljante idee om even lekker te gaan zwemmen, en de gids vond dat prima. Super gaaf, want hoe vaak kan je nou zeggen dat je in de Nijl hebt gezwommen? Al met al was het een geweldig avontuur.

DSCN5094

Wat ook heel erg gaaf was, was ons bezoekje aan de hoofdstad Kampala. Of nou ja… Meerdere bezoekjes! Er is enorm veel te zien en te doen en ik kan dus lang niet alles beschrijven. Ten eerste is het centrum crazyyyyy druk. Vooral het buspark is te gek voor woorden, je snapt gewoon niet hoe een bus daar OOIT uit kan komen! Overal staan busjes geparkeerd (waar ze naar toe gaan? geen idee) en overal lopen mensen en dieren.

1981893_10152318967244738_6429391704871898992_n

IMG_1259

Ook heb je in Kampala de Khadaffi moskee. Khadaffi was natuurlijk geen fijne meneer, maar de moskee zag er wel piekfijn uit. Het was ontzettend groot, er konden namelijk in totaal 30.000 mensen tegelijk in! Alles was prachtig afgewerkt en de mooie minaret bood een schitterend uitzicht over de stad.

Ik was samen met Tim en een andere vrijwilligster, Paulien, en ja hoor… Paulien en ik moesten een burka aan. Ik heb me nog nooit zo knap gevoeld jongens. Tim hoefde zich als man zijnde natuurlijk totaal niet aan te passen en mocht gewoon in korte broek naar binnen.

DSCN5086

Achterop de boda (brommertaxi) is ook nog een waar avontuur in Kampala. De hectiek van de volle straten, de ongeregeldheid van het verkeer en je zit ook nog eens bij een gek achterop die er alles aan doet om maar zo snel mogelijk te rijden. Geweldig!
Ik kan nog wel uren doorschrijven maar dan word het artikel wel erg lang. Volgende keer meer over bezienswaardigheden in Uganda, waaronder watervallen en SAFARI!

Zouden jullie ooit naar Afrika willen gaan?

 

 

0 antwoorden

Plaats een Reactie

Meepraten?
Draag gerust bij!

Geef een reactie