Book Club: Boeken in hetzelfde genre als the Hungergames

Ik ben gek op lezen. Zo gek zelfs, dat ik tijdens mijn zes maanden in het Afrika en Azie in totaal zo een 100 boeken heb gelezen. Ik las ze vooral op mijn iPad, aangezien dat een stuk makkelijker was om mee te nemen in mijn koffer. Mijn favoriete genre van de laatste jaren is toch wel Young Adult.

Het begon ooit bij de Hongerspelen, maar inmiddels heb ik een aantal andere series gevonden die perfect in dat genre vallen. Ik heb het plot van iedere trilogie expres vaag gehouden en vooral het eerste boek beschreven, omdat ik natuurlijk niet alle informatie wil weggeven. Hier komen ze!

DivergentThe Divergent Series [Divergent, Insurgent, Allegiant]

De wereld waar de zestienjarige Tris in leeft speelt zich af in de toekomst. Ieder jaar moeten zestienjarigen kiezen bij welke besloten groep zij voor de rest van hen leven willen horen. Elke groep staat voor een bepaalde waarde: eerlijkheid, onbaatzuchtigheid, dapperheid, perfectie en intelligentie. Tris is ietsje anders dan de rest, zij is namelijk divergent. Dit betekend dat zij in feite bij een aantal groepen tegelijk hoort. Dit wordt alleen niet zo gewaardeerd in haar wereld. Haar geheim is dus de voorbode van een hoop avonturen, uitstapjes, nare gebeurtenissen en andere geheimen.

Okay, stating the obvious, maar toch vond ik dat deze serie er bij moest. Ik heb de plot zo vaag mogelijk gelaten omdat ik er zelf niets van af wist toen ik begon met lezen. En echt, dat kan ik iedereen aanraden! Eigenlijk ben ik de boeken gaan lezen omdat ik wist dat er een film aan zat te komen. Gelukkig werd ik aangenaam verrast , want ik vond het goede boeken. Ik moet zeggen dat ik ze in het Engels heb gelezen en dat ik dat iedereen wel kan aanraden. Ik heb het gevoel dat ze in het Nederlands net wat minder makkelijk lezen door de verschillende benamingen. Ik vond het minder op de Hongerspelen lijken dan ik had gedacht, ondanks de overduidelijke gelijkenissen: een bijzondere tiener in de toekomst, anyone? Het leukst vond ik om de verschillende groepen te leren kennen. Ook zwijmelde ik weg bij de beschrijving van Four, kon ik niet stoppen met lezen bij de spannende scenes en slaakte ik een kreet bij het lezen van het aller, aller, állerlaatste hoofdstuk van de reeks. Ja, deze kan ik je aanraden!

DetestThe Test Series [De Test, De Studie, Het Examen]

Cia Vale is uitgekozen om deel te nemen aan de Test: een evenement waarbij ieder jaar alleen de beste studenten uit de koloniën van het Verenigd Gemenebest geselecteerd worden. De kandidaten die voor deze test slagen zullen in feite het hele land gaan leiden. Eenmaal aangekomen bij de Test voelt Cia dat er iets niet in de haak is. De verschillende obstakels die de kandidaten moeten overwinnen zijn niet alleen geestelijk maar ook fysiek erg moeilijk voor ze. Te moeilijk? En wat gebeurt er eigenlijk met de kandidaten die afvallen?

Lastig om deze serie in een kort plot te beschrijven. Bij deze serie viel het me op dat het wel heel erg op de Hungergames leek. Nou vond ik dat niet zo een probleem omdat ik de Hungergames heel erg leuk vind, maar ik kan me voorstellen dat het een afknapper is voor velen. Kijk, de verhalen en details zijn wel wat anders, maar in grote lijnen komt het toch op hetzelfde neer. Kinderen worden naar een soort slachtveld gestuurd waar ze moeten zien te overleven. Ook vond ik het wat kinderlijk geschreven en allemaal wel een beetje voorspelbaar. Buiten dat vond ik wel leuk om te lezen hoor! Ik raakte er aardig in verdiept en had de boeken ook zo uit. maar over het algemeen denk ik wel dat de Hungergames fans dit wel zouden willen lezen. Ik had ze wel gedownload op mijn iPad en daar ben ik wel blij om, want ik weet niet zeker of ik veel geld had willen betalen voor deze drie boeken! Deze trilogie heb ik trouwens in het Nederlands gelezen.

mazerunnerserieThe Maze Runner Series [The Maze Runner, The Scorch Trials, The Death Cure]

Thomas wordt wakker in een donkere en ratelende kooi die met grote snelheid naar boven gaat. Omringd door een groep met jongens ziet hij een grote plek omheind door hoge rotsen. Hij krijgt te horen dat ze gevangen zitten in een doolhof en dat niemand enig idee heeft waarom ze daar zitten. Thomas laat het er niet bij zitten en probeert een uitweg te vinden.

Dit is ook wel zo een serie waar iedereen van heeft gehoord, mede door de film die nu in de bioscoop draait. Ik kan hier kort over zijn: Ik vind het grootste gedeelte van de trilogie fantastisch. Van alle series die ik zojuist heb benoemd vind ik dat deze het minst op de Hunger Games lijkt – op een positieve manier. Fijn dat er eens een jongen centraal staat! Dat leest gelijk ook heel anders. Ik denk dat veel jongens deze boeken ook wel zouden kunnen waarderen. The Maze Runner heb ik in ieder geval in twee dagen tijd uitgelezen, zo verslaafd was ik. The Scorch Trials duurde wat langer, maar die vond ik dan ook ietsje minder leuk (maar dat vind ik altijd hoor, het eerste boek is geweldig en de anderen vallen dan altijd tegen). Het derde boek, however, kon me niet zo erg boeien. The Death Cure vind ik best anders vergeleken met de eerste twee boeken en op een of andere manier ‘vergeet’ ik steeds te lezen. Ik heb dit boek dus nog steeds niet uit… Het is niet dat het niet leuk is, maar het boeit me gewoon minder. Kan gebeuren!

deliruumThe Delirium Series [Delirium, Pandemonium, Requim]

Iedereen die achttien wordt krijgt een speciale behandeling. Het doel van deze behandeling? Voorkomen dat mensen verliefd worden. De regering heeft hiervoor gezorgd, omdat de liefde toch alleen maar pijn en verdriet veroorzaakt. Lena Haloway kijkt, net zoals iedere andere tiener, heel erg uit naar deze dag. Eindelijk, genezing! Maar dan veranderd er iets, vlak voor de behandeling: Lena wordt verliefd.

Ten eerste: Let niet op de zoetsappige boekcovers. Ik vind ze echt verschrikkelijk, haha. Deze serie werd me aangeraden door een goede vriendin en ik moet zeggen dat ik het best leuk vond. Bést leuk inderdaad, niet wauw-jezus-wat-gaaf-leuk. Ik ergerde me soms rot aan Lena, het was namelijk niet helemaal mijn type. Ook vond ik de schrijfstijl van de schrijfster niet zo fijn, dus eigenlijk was het niet zo prettig lezen voor mij. Maar, de verhaallijn vond ik dan wel weer erg leuk, dus dat maakte veel goed. Ik kan hier eigenlijk niet zo veel over zeggen, het is gewoon een redelijk leuke boekenserie. Wel zie ik overal op het internet dat er super veel fans zijn van deze serie. Misschien ben ik dan gewoon te kieskeurig?

Dit waren de trilogieen die ík heb gelezen, maar ik heb er nog een hoop op het internet gevonden die je eventueel wel eens zou kunnen bekijken. Hier komen ze!

The Last Survivors van Susan Beth Pfeffer
Partials van Dan Wells
Uglies van Scott Westerfeld
Legend van Marie Lu (Het eerste boek van deze serie ligt al op me te wachten!)
Gone van Michael Grant
The Mortal Instruments van Cassandra Clare
Matched van Ally Condie
Enclave van Ann Aguirre

Heb jij nog aanraders voor Hungergames look-a-likes?

 

1 antwoord

Trackbacks & Pingbacks

Plaats een Reactie

Meepraten?
Draag gerust bij!

Geef een reactie