Book Club: ON TOP

Eigenlijk was ik er niet eens zo benieuwd naar. Het boek van Anna Nooshin, genaamd On Top. Anna is de bedenker van NSMBL.nl en ik geloof zo dat ze een succesvolle zakenvrouw en blogster is, maar ik voelde gewoon geen behoefte 0m haar boek te lezen. Boy, was I wrong. Lees snel verder om te ontdekken waarom On Top echt tóp is!Goed, ik begon al lekker enthousiast. Maar laten we eerst even wat background informatie verzamelen over Anna en NSMBL.nl. Anna Nooshin, afkomstig uit Iran (daarover later meer!) richtte in 2011 NSMBL.nl op, een online magazine gericht op vrouwen. Ondertussen is dit zo een succes geworden dat ze de hele wereld over vliegt, de duurste kledingmerken draagt en over het algemeen een succesvolle zakenvrouw is.
Anna zegt dat On Top een handboek voor online succes is, wat ik zeker wel terug zie komen, maar ik ben het er toch niet geheel mee eens. Ik vind het namelijk vooral een autobiografie. En wat voor één. Anna heeft de boeiendste dingen meegemaakt, van vluchten uit Iran en wonen in asielzoekercentra’s tot een stage in New York tot natuurlijk NSMBL.nl oprichten. Ik vind het echt onwijs interessant om te lezen omdat ze ook gewoon veel te vertellen heeft. Het is geen saai verhaal over een dorpsmeisje dat toevallig een website opricht en daarmee bekend wordt (no offence). Vooral het begin van het boek, waar in ze verteld hoe ze moest wennen in Nederland als AZC meisje vond ik best indrukwekkend.

Maar goed, ik dwaal een beetje af. Het eerste deel van het boek gaat vooral over haar jeugd en hoe ze is opgegroeid. Dit vond ik denk ik het leukste om te lezen. Het hoofdstuk over haar vele bijbaantjes vond ik echt hilarisch. Het tweede deel gaat vooral over ‘het nu’ en richt zich op haar succes. En natuurlijk hoe ze er is gekomen, want het is haar ook niet zomaar komen aanwaaien. Zo heeft ze het over haar UB-baas (Uber Bitch), en hoe ze van haar heeft geleerd om aardig te zijn tegen haar eigen werknemers.
Dan is er nog een deel dat vooral over haar persoonlijke leven gaat. Hoe ze ooit een serieuze koopverslaving had, hoe het kan dat ze al meer dan tien jaar samen is met haar vriend, wat ouder worden voor haar betekend en een hoofdstuk gewijd aan gênante date-verhalen van haar vriendinnen. Grappig, want ik had altijd het gevoel dat ze weinig van zichzelf wilde blootgeven, en nu weet je opeens heel erg veel over haar. Na dit boek lijkt Anna me een keiharde zakenvrouw, maar wel eentje die redelijk is en weet waar ze voor staat. Ze weet wat ze wilt en ze zal dan ook door blijven knokken tot ze het beoogde resultaat heeft, maar gemeen of onredelijk? Nee, dat is ze niet. Maar wel zoals ze zich zelf beschrijft ‘een beetje bitch met ballen’.
Ik moet ook nog even iets kwijt. In een paar hoofdstukken geeft ze ook tips & tricks voor online succes. Wat je vooral wél of niet moet doen op een sollicitatiegesprek, bijvoorbeeld. Maar ik vind het opvallend weinig voor een boek dat zich een handboek voor online succes noemt. Ik denk dat je sowieso door het lezen van alle hoofdstukken veel te weten komt over de (online) zakenwereld, maar het is niet persé een ‘online succes for dummies’  boek. Geen probleem, want ik lees het echt als een soort roman, maar het is geen heel erg informatief boek in de zin van dat je er zelf ontzettend veel van leert.
En als laatst: On Top bevat veel tekst. Heel veel tekst. Het is echt geen boek om zomaar plaatjes te kijken, dus ik vind het ook minder een koffietafel boek, maar meer een boek voor in de kast. Voor mezelf geen probleem, maar weet dit voordat je het koopt. Natuurlijk staan er wel de nodige plaatjes in (lelijke iPhone selfies!), maar niet heel erg veel.
Al met al ben ik nog nooit zo enthousiast geweest over een ‘bloggers boek’. Het is écht anders dan alle andere boeken die verschenen zijn op de markt. Ik kon echt niet stoppen met lezen. Zelfs als je Anna Nooshin en NSMBL.nl niet zo goed kent (net zoals ik), is het een boeiend boek om te lezen. Ook vind ik het er mooi uitzien. Het is wel echt een stuk kleiner dan ik had verwacht, maar de harde kaft maakt alles goed.

Ga jij On Top kopen? Doen, doen, doen!

 

0 antwoorden

Plaats een Reactie

Meepraten?
Draag gerust bij!

Geef een reactie