Book Club: Opgeruimd! van Marie Kondo

Een ware hype, dat is het boek Opgeruimd! van Marie Kondo zeker. Ik zag het opeens overal en aangezien ik nogal gevoelig ben voor dit soort dingen besloot ik het ook te bestellen. Een groot risico, want ik sta er om bekend dat ik werelds grootste sloddervos ben. Dus, wat vond ik er van?‘Voor altijd een schoon en rommelvrij huis: ervaar hoe opruimen je leven voorgoed kan veranderen’. Dit staat op de achterkant van het boek, dat belooft al wel wat! Zelf ben ik een ontzettende rommelkont, daar sta ik ook om bekend. Mensen in mijn omgeving hebben menigmaal wanhopig uitgeroepen dat ik toch echt eens wat netter moet worden. Oeps..

Marie Kondo is een heus ‘professional cleaning consultant’. In dit boek verteld Marie Kondo dus ook hoe zij te werk gaat bij haar cliënten en hoe je dit kunt vertalen naar je eigen huishouden. Inspirerend. In het Engels heet het boek trouwens ‘The life-changing magic of tidying up’, wat ik een veel spannendere titel vind dan ‘Opgeruimd!’. Maar goed, dat maakt natuurlijk in feite helemaal niks uit. Het gaat er om dat Marie Kondo een opruim methode heeft ontwikkeld die vrij anders is dan de meeste methodes.
In het boek lees je eerst hoe Marie Kondo zo fanatiek is geworden qua opruimen. Daarna verteld ze in feite een heel boek lang hoe je het beste kunt opruimen. Ik had niet verwacht dat er een heel boek voor nodig zou zijn geweest om dit te vertellen, maar dat is toch wel echt zo. Elk hoofdstuk heeft zijn eigen nuttige charme.

Marie Kondo gelooft namelijk niet in half werk maar vind dat je het gelijk goed moet doen. Gelijk alles opruimen of niets! Ze legt daarom in het boek ook uit dat je je bij alles moet afvragen of het je een blij gevoel geeft. Vind ik dit kledingstuk echt nog leuk? Word ik blij van dit boek? Dit soort vragen zijn erg belangrijk in de methode van Marie Kondo.
Het boek is opgedeeld in handige hoofdstukken waar in ze ze haarfijn uitlegt hoe je het beste kunt opruimen. Ze geeft fijne tips en benadrukt deze tips door haar persoonlijke ervaringen er bij te vertellen. Zo vertelt ze een verhaal dat clienten van haar wel tweehonderd vuilniszakken met spullen hebben weggedaan. Je moet leren dat je zonder kunt, was het motto.
‘De manier om orde en rust in je leven te brengen’ staat er in de binnenkant van het boek. En ja, daar ben ik het mee eens. Ik heb al een boel verteld maar kan gewoon niet helemaal uitleggen hoe Marie Kondo te werk gaan. Wel kan ik vertellen dat ik het inspirerend vind en dat het boek ontzettend makkelijk weg te lezen is. Het is echt geen zware kost. Marie Kondo weet precies hoe ze dingen moet uitleggen en ondanks dat sommige acties nogal rigureus zijn, ben ik het wel met (bijna) alles waar ze het over heeft eens. En dat zegt nogal wat.

Ik kan dit boek van harte aanraden voor eenieder die nogal problemen heeft met zijn of haar huis netjes te houden. Ik ben werkelijk waar nog nooit zo enthousiast geweest over een zelfhulp-boek en snap de hype helemaal!

Binnenkort komt er een artikel aan over hoe ik mijn kast Konmari-style opruimde! Ga jij het eens proberen?

 

0 antwoorden

Plaats een Reactie

Meepraten?
Draag gerust bij!

Geef een reactie