Het grote Praag artikel (tips!)

Mijn vriend heeft een half jaar in Praag gestudeerd en ik ben hem daar een aantal keer gaan opzoeken. Ook ben ik tijdens het interrailen met vriendinnen langs Praag gegaan, zodat ik deze mooie stad aan hen kon laten zien. Hoogste tijd om een héél artikel te wijden aan tips en aanraders!Bereid je voor op héél veel tips! Ik heb geprobeerd het zo logisch en duidelijk mogelijk op te schrijven, zodat je eigenlijk gewoon een compleet stappenplan heb voor je weekend Praag. Of een hele week, of twee weken… Hoe meer, hoe beter, haha. Want er is zo veel te zien en te beleven in de stad! Een dikke kus aan mijn vriend, die bijna alle routebeschrijvingen alweer een tijd geleden voor mij heeft uitgetypt. Hij weet dat een stuk beter dan ik. Er staan niet overal routebeschrijvingen bij, maar ik heb geprobeerd om ze zo veel mogelijk toe te voegen. Ook heb ik geprobeerd veel titels ‘clickable’ te maken, zodat je op de website kan kijken.

(Openbaar) vervoer

Vliegen. De meeste mensen bezoeken Praag per vliegtuig. Dat is gewoon het makkelijkst. Ik kan zelf WizzAir of Transavia aanraden! Vaak kun je goedkope vluchten vinden en het is prima voor die paar uurtjes dat je vliegt.

OV regelen. Het OV is ontzettend goed geregeld in Praag. Elke minuut gaat er wel een metro, tram, bus of trein. Ook is het heel erg makkelijk om te begrijpen plus het is erg goedkoop. Hier onder een beschrijving hoe je het beste van het vliegveld naar het centrum kan komen.

Als je aankomt op het vliegveld in Praag loop je door naar de bagageband. Als je daarna naar de uitgang gaat en door het poortje gaat waar mensen achter staan te wachten, is er links een Information booth, waar je kaartjes voor het openbaar vervoer kan kopen. Je hebt kaartjes voor drie dagen, en voor een dag. Het zijn papieren kaartjes die je moet afstempelen in een tram, bus, metro of trein (je mag ze maar één keer afstempelen) in de gele stempelautomaatjes. In elk voertuig zit wel een apparaat waar je je kaartje in moet duwen, dan drukt ie er een stempel op en kan je (bijvoorbeeld) drie dagen reizen. Je hoeft het nergens te laten zien, maar moet het wel altijd bij je hebben voor het geval dat je gecontroleerd word.
Overnachten:

Hotel Vitkov. Tijdens een van mijn tripjes boekten mijn vriend en ik dit hotel. Zijn studentenflat was een beetje lawaaierig en we vonden het wel fijn om samen een hotelkamer te hebben. Ik sloeg stijl achterover van de prijzen van Hotel Vitkov, want we hadden een super grote kamer met een ruime badkamer (met ontbijt inbegrepen) voor slechts 50 euro per nacht. Ik zie nu zelfs prijzen van 30 euro staan. Echt een aanrader dus! Het zit ook echt in het centrum met een tramhalte voor de deur.

Andels Hotel. Mijn moeder en haar vriend zijn ook een keer in Praag geweest, dankzij mijn enthousiaste verhalen. Zij hebben in het Andels Hotel geslapen, wat net wat luxer is dan Hotel Vitkov. Daardoor is het ook een stukje duurder, je betaald tussen de 100 en 150 euro per nacht voor een tweepersoonskamer. Het zit aan de andere kant van Praag, over de rivier, en het is een prachtig hotel met super fijne en mooie faciliteiten. Je bent ook zo in het centrum dankzij de metro/tramhaltes voor de deur. Ik zie soms nog wel aanbiedingen voorbij komen voor bijvoorbeeld 80 euro per nacht.

Voor de rest geen ervaring helaas, tijdens het interrailen zijn we naar het ‘VVV-kantoortje’ op het treinstation van Praag gegaan en zij hadden daar een bizar goedkoop appartement voor ons geregeld, vlak bij het centrum. Maar helaas weet ik de naam daar van niet meer.
Restaurantjes

Klub Architektu. Mijn favoriet! Een super leuk restaurant in een soort grot (onder de grond, zoals veel dingen in Praag). Het is echt totaal niet duur, maar je krijgt er wel geweldig eten. Het is ietwat chiquer dan andere restaurantjes in Praag. Daarentegen kun je er gewoon in korte broek en slippers aankomen, dus zo chique is het dus ook weet niet. Voor drie gangen + meerdere drankjes betaal je ongeveer 20 euro. Aanrader: het lamsvlees! Ik zou altijd van tevoren reserveren. Telefoonnummer: +420 602 250 082.

Uitstappen bij Mustek. Dan kun je vanaf daar óf naar het hele grote gebouw toe aan de andere kant van het plein, óf de andere kant op. Je moet de andere kant op en dan links de straat in: “rytirská”. Die loop je door tot je bij een kruising komt, daar kun je links, rechts of met de bocht mee rechtdoor. Hier ga je met de bocht mee rechtdoor (straat : skorepka). Daarna wederom met de bocht mee rechtdoor, en dan de éérste links. Daar heb je een hek aan de rechterkant, en daar moet het zijn (er is een bord dat Klub Architektu aangeeft).

Café Louvre. Dit is een heerlijk eetcafeetje. Hoewel, cafeetje… Het is er behoorlijk groot! Je kan buiten zitten maar binnen is het nog gezelliger. Je kan hier lunchen en dineren, allebei prima, maar ik ben er meestal wezen lunchen. Heerlijk eten, niet te simpel en niet te chique.

Uitstappen bij Narodni Trida, dan loop je richting de stad, en ga je de eerste links (straat: Narodni) richting het water. Als je richting het water loopt is het aan de linker kant. Reserveren is niet mogelijk.
The Globe. Een boekwinkel met daar achter een restaurantje. Very cool! De aanrader is de Colonel Panini. Ik heb al meerdere keren geprobeerd deze panini thuis na te maken, maar het lukt me gewoon niet. Ook de Mega Hamburger is geweldig, aldus mijn vriend. The Globe is leuk als je er tijd voor hebt. Het zit namelijk op ongeveer vier minuten vanaf het centrum met de tram. Niet lang, maar je moet toch even de tram pakken. Oh, en op woensdag is er altijd filmavond!

Uitstappen bij karlovo namesti, waar je uitkomt bij een plein met veel gras enzo. Die heeft één grote weg dwars door het midden lopen. Daar loop je heen, en dan loop je die weg in, richting de rivier. De straat heet dan ‘Resslova’. Daar ga je de eerste rechts (Na Zderaze). Die blijf je doorlopen tot het aan de rechterkant is.

Jazz Republik. Deze plek is vooral leuk om er even een drankje te doen. Er is élke avond live muziek van een jazz-band. Hoe gezellig! Jazz Republik zit echt heel erg centraal, dus de kans is groot dat je er een paar keer langs loopt.

Stap bij Musték uit (metrohalte) en loop dan naar boven. Als je naar boven komt zie je het grote gebouw aan de andere kant van het plein, dan moet je de ándere kant op lopen, eerste links, stukje doorlopen en dan is het aan de rechterkant.
Bezienswaardigheiden/activiteiten/leuke plekken

Vyserad. Een combinatie van tuinen, kerkjes, mooie uitzichten en parkjes! Ik vind deze plek echt heerlijk, je kan er ook fijn picknicken (tip!). Het is er zo fijn. Elke keer als ik er was voelde ik mezelf tot rust komen. Als je even van de drukte van de binnenstad wilt ontsnappen kan ik Vyserad echt aanraden.

Simpel, gewoon uitstappen bij de halte Vyserad op de rode metrolijn. Dan de bordjes volgen en dan kom je er vanzelf.

Prague Zoo. Praag heeft ook een hele grote, mooie dierentuin. Ik vond het een stuk mooier dan Nederlandse dierentuinen en zag dat de beesten ook erg veel ruimte hadden, waar ik weer blij van werd. Wij hebben er een hele dag rondgelopen, echt de moeite waard.

Neem de metro naar “Nadrazi Holesovice” neem daarna Bus 112 naar (“Botanicka Zahrada”).

Het kasteel. Je kunt van alle kanten van Praag het kasteel zien, dus er naartoe lopen is niet zo moeilijk! Kijk onder dit tekstje voor de routebeschrijving.

Bovenop de berg heb je een geweldig mooi uitzicht, en vanuit daar kun je weer bordjes volgen naar het kasteel. Als je die bordjes volgt kom je vanzelf uit bij mooiere uitzichten over Praag, en links een duur restaurantje met slechte service, haha. (Dan ben je dus nog niet bij het kasteel, maar bij nog onderweg). Wel het mooiste uitzicht van Praag, maar we werden er niet geholpen helaas. Maar je kan er gaan zitten en even een drankje doen. Als je bij de ingang staat van dat terras, kun je nog een klein stukje heuvel op de poort door, en daar is recht in de hoek het miniatuur muzeum (later meer).

Vanuit daar weet je wel waar het kasteel is, dus dat kun je dan makkelijk wandelen. De wisseling van de wachters vind elk uur plaats, en ééns per dag is er een grote wisseling van de wacht. Als je tussen de wachters door loopt kom je op allerlei pleinen en uiteindelijk ook bij de kerk waar Tim en ik ook binnen zijn geweest, met de mooie glas in lood ramen.

Ga met de metro en stap bij Narodni Trida uit. Loop dan richting de stad en ga de eerste straat links in, richting de brug. Als je die brug oversteekt en rechtdoor loopt, kom je uit bij een herdenkingsplaatsje voor de gevallen mensen voor het communisme (met  beelden van mannen), als je daar naar rechts gaat kun je links de berg op. (Let wel, het mooie is áchter de stenen muur boven de heuvel 😉 Er gaat ook een trammetje voor degene die niet van lopen houden.
Binnenstad van Praag. Dit zijn onder andere de klok (een groot spektakel is het zogenaamd elk heel uur als de klok gaat slaan), het plein, de Karelsbrug, mooi winkelcentrum, Communistisch museum etc.

John Lennon wall. Na de moord op John Lennon in 1980 bekladden veel mensen deze muur met politieke teksten. De politie verfde er elke nacht weer overheen, maar dat mocht niet baten. De volgende dag stonden er weer nieuwe teksten op. Tegenwoordig staat er van alles op, maar vooral veel mooie graffiti. Echt de moeite waard om naar toe te gaan! Ook is er een soort slotjesbrug, net zoals in Parijs.

Neem de metrolijn A naar Malostranská station en stap uit op de Velkoprevorské námisti of Malostranské námisti. Je kunt ook tram 12, 20 of 22 nemen.
Communistisch museum. Dit zit echt in het centrum, dus de kans is groot dat je het gaat zien. Het is een heel erg klein museum, maar wel echt interessant om te leren over het communisme dat er vroeger was in Praag. Ze hebben ook allemaal gebruiksvoorwerpen die je kunt bekijken.

Miniatuurmuseum. Oh, dit vond ik zo leuk! Het kost omgerekend maar een paar euro en daarvoor krijg je een kamer met verschillende miniatuur dingen, zoals miniatuur schilderijen, een vlo met gouden schoenen aan en een zin van de Bijbel geschreven op een haar. Allemaal te zien door een microscoop. Echt heel schattig en leuk.

Als je de heuvel gaat beklimmen (richting de kerk) moet je links voorbij het restaurant met de glazen wanden lopen, en dan het pleintje daar achter op gaan. Links is er een kerk en rechts loop je tegen het Miniatuurmuseum op.

Uitgaan:

Clock Tower Bar Crawl. Als je uit wilt gaan zou ik echt aanraden om deze bar crawl te doen. Er zijn andere bar crawls in Praag, maar die zijn écht niet zo leuk als deze. Voor de Clock Tower Bar Crawl betaal je 20 euro. Dat klinkt nogal veel, maar daarvoor ga je wel langs vijf pubs en krijg je overal één á twee gratis drankjes. Ook krijg je er een t-shirt bij, verschillende leuke mogelijkheden zoals bijvoorbeeld een waterpijp met appeltabak en ze maken de hele avond leuke foto’s. Deze foto’s kun je overigens op hun Facebook terug vinden. Je ontmoet er mensen over de hele wereld.

Café Propoganda. Mocht je een barcrawl te heftig vinden, dan kun je altijd een avondje naar Café Propoganda gaan. Een chille club, ook weer ondergronds, met verschillende ‘zaaltjes’. Je kunt er rustig een waterpijp roken, maar ook helemaal losgaan op vette muziek.
Shoppen:

Palladium. Als je van shoppen houdt zou ik aanraden om naar de Palladium mall te gaan. Dit zit in het centrum van Praag, lekker makkelijk dus. Het is een groot winkelcentrum met heel veel leuke (bekende) winkels.

Als je voor dé klok staat, met je neus er naar toe, moet je naar rechts lopen. Blijven lopen en dan onder een soort brug door. Na die brug ga je gelijk naar links, waarna je langs het Opera gebouw loopt. Dan loop je er recht op af.

Tips:

In Tjechië hebben ze de Tjechische kroon als munteenheid. Eén euro is ongeveer 27 en een halve kroon (op dit moment). Ik rekende altijd ongeveer 25 kroon voor 1 euro, dat is wat makkelijker rekenen.

Als je in het buitenland bent wil je meestal wel lokaal eten proberen, maar dat zou ik niet aanraden in Praag. Tjechisch eten is niet heel erg lekker… Als je het echt wilt proberen, is de goulash soep nog wel okee. Het bier is altijd lekker!

Het is belangrijk dat je in Praag altijd opstaat voor ouderen/gehandicapten/zwangere vrouwen in het OV. Dat is natuurlijk niet meer dan normaal, maar daar spreken ze je er echt allemaal op aan als je het niet doen.

Er zijn heel vaak controleurs in burger in de tram/metro. Zij hebben dan normale kleding aan, maar kopen opeens uit het niets je kaartje controleren. Altijd een kaartje kopen dus, het kost toch geen drol.
Hopelijk vonden jullie het leuk om dit artikel te lezen! Ik heb er mijn best op gedaan en heb zo veel mogelijk leuke dingen er in geprobeerd te vermelden. Laat het weten als je er iets aan hebt gehad!

Ben jij wel eens in Praag geweest?

0 antwoorden

Plaats een Reactie

Meepraten?
Draag gerust bij!

Geef een reactie