Book Club: Ghost Boy

Kennen jullie het locked-in-syndroom? Dit is als je alles hoort en ziet, maar je niet kunt bewegen en niet kunt communiceren met andere mensen. Een nachtmerrie. Martin Pistorius heeft dit twaalf (!!) jaar lang meegemaakt, voordat iemand doorhad dat hij wel degelijk alles begreep. Ik zag hem bij RTL Late Night, werd geraakt door zijn verhaal en bestelde zijn boek, Ghost Boy.PicMosesenkey CollagewwwwMartin Pistorius is een van oorsprong Zuid-Afrikaanse man die onlangs te gast was bij RTL Late Night. Daar zat hij dan, in zijn rolstoel, met een laptop voor hem op tafel. Humberto had van tevoren al de vragen opgestuurd zodat hij zijn antwoorden kon formulieren. Martin kan namelijk niet praten, maar ‘praat’ via zijn laptop.

Het locked-in-syndroom
Hij had het o.a. over zijn, boek, Ghost Boy, dat hij heeft geschreven om zijn verhaal te kunnen vertellen. In het boek verteld hij over het feit dat hij op zijn twaalfde erg ziek werd. Zo ziek, dat hij ongeveer in coma raakte en niks meer kon. Na ongeveer vier jaar ‘ontwaakte’ hij weer uit deze coma, maar niemand had het door, omdat hij zich niet kon bewegen of kon praten. Het heeft hem ongeveer vier jaar geduurd om echt te beseffen dat hij het locked-in-syndroom had, voor die tijd was hij nog niet helemaal helder en voelde alles als een droom. Maar toen hij het eenmaal door had… Tja, wat doe je dan?

Elke dag behandeld worden als een baby
Martin verteld over de jaren dat hij elke dag naar een opvang moest en gewoon maar werd neergezet voor de tv. Hij heeft nog steeds een gruwelijke hekel aan Barney (bekend kinderprogramma in Amerika), omdat hij dit elke dag moest zien, dag in, dag uit. Hij leerde om snel zijn eten naar binnen te slurpen omdat hij wist dat hij andere mensen tot last was hier mee. Hij liet zich elke dag meeslepen door zijn fantasieën, omdat hij gewoon niets anders kon.

Er is hoop!
Nu klinkt dit wel heel somber, maar zo verteld Martin het echt niet. Nee, hij probeerde gewoon het beste er van te maken en probeerde ook langzamerhand duidelijk te maken dat hij nog leefde van binnen. Een verpleegster merkt dit op en hij krijgt de kans om te laten zien dat hij álles begrijpt. Dit is overigens geen spoiler, dit staat zelfs op de achterkant van het boek ;). Langzamerhand probeert hij het leven weer op te pakken, maar ja, je loopt nogal tegen problemen aan als je opeens weer in de bewoonde wereld komt. Martin is niet gewend om beslissingen voor zichzelf te maken, hij heeft geen idee hoe een supermarkt er uit ziet en het frustreert hem dat hij zich nog steeds niet goed kan uiten.

Later in het boek komt de bekende laptop in beeld (en eerst een aantal andere apparaten), waardoor hij kan communiceren. En voor de rest verklap ik niks! Ik kan je alleen vertellen dat het héél goed afloopt.

Ik raad het aan… Als je een ontzettend goed boek wilt lezen, waar in je meer leert over het afschuwelijke locked-in-syndroom. Maar waar je ook leert dat er altijd hoop is.

Ik ben écht enthousiast over Ghost Boy en zou iedereen willen aanraden om het te kopen! Het boek is o.a. op Bol.com te koop voor 17,99.

0 antwoorden

Plaats een Reactie

Meepraten?
Draag gerust bij!

Geef een reactie