How-To Guide: Interrailen, here we go!

Goed, vorige keer heb ik je alles verteld over de voorbereidingen van een interrail-trip. Nu ga ik je alles vertellen over de werking van een interrailkaart, hoe je makkelijk accomodaties uitzoekt en hoe het nou echt is, die lange treinreizen.Oké, vorige keer heb ik al duidelijk uitgelegd wat voor soort interrail-passes er zijn. Als het goed is heb je er nu een gekocht, jeej! Zelf vond ik het echter nog wel ingewikkeld om uit te vinden hoe ik zo een kaart nou moest gebruiken. Als je er voor hebt gekozen om bijvoorbeeld vijftien opeenvolgende dagen te reizen is het niet zo een probleem. Gewoon de trein instappen en je kaartje laten afstempelen ;). Wij kozen echter voor 10 dagen (trein)reizen binnen 22 dagen.

Hoe werkt dat dan, zo een flexi pass?
Een flexi pass (bijvoorbeeld 10 dagen reizen binnen 22 dagen) heeft een soort reiskalender er in zitten. Deze kalender is het belangrijkst! Deze stappen moet je altijd ondernemen voordat je een trein binnenstapt (don’t worry, verderop leg ik alles uit):

1. De datum van diezelfde dag invullen
2. Tijd van vertrek invullen
3. Bestemming van vertrek invullen
4. Bestemming van aankomst invullen
5. Trein nummer invullen

Het is héél erg belangrijk dat je al deze gegevens invult nog VOOR dat je in de trein stapt. Betrapt de conducteur je als je dat niet hebt gedaan, dan ben je zwaar de lul en kun je een gigantische boete krijgen. Dit natuurlijk om te voorkomen dat mensen ik-weet-niet-hoe-lang ‘gratis’ reizen met een kaart (als ze niet gecontroleerd worden door de conducteur).

Als je weet wanneer en waar je naar toe wilt kun je dus alvast deze gegevens invullen. Stel je wilt op 14 juli van Berlijn naar Praag reizen, dan kijk je op internet naar de treinen en noteer je alvast alle gegevens. Echter deed ik dit zelf altijd pas op het station, omdat er op het laatste moment nog wel eens wijzigingen kunnen voorkomen in het treinen-schema. En je mag dus niks doorkrassen of typexen. Eenmaal opgeschreven geld het ook en heb je pech als je toch besluit een andere trein te nemen. Nieuw hokje invullen.
En hoe zoek je accomodaties?
Zelf hebben wij alleen het eerste hostel geboekt. We gingen naar Berlijn en besloten van tevoren om maar alvast een hostel te boeken. Prima, maar gedurende de trip hebben we dit eigenlijk nooit meer van tevoren gedaan. Wat wij deden is bij aankomst gelijk naar het toeristen (VVV) kantoortje te gaan op het station. Geloof me, élk station heeft wel zoiets. We legden daar uit dat we aan het interrailen waren en voor een paar nachten een zeer goedkope maar veilige accomodatie wilden hebben. De mensen waren meestal dolenthousiast dat wij hun om hulp vroegen en wilden ons de beste deals aanbieden. En dat lukte ook!

Zo sliepen we in Praag in een geweldig appartement (!!) voor 20 euro per persoon, terwijl we in Budapest in een van de gezelligste en centraalste hostels van de stad vertoefden.  Oh, en in Riomaggiore sliepen we bij ‘Mama Rosa’ waar een stokoud Italiaans dametje (inderdaad, mama Rosa dus) de scepter zwaaide en super lief thee voor ons zette.

Ik heb dus ook geen echte aanraders omdat ik de locaties en namen al lang vergeten ben, maar probeer het gewoon een keertje op de manier hoe wij het deden.

Maar goed, dat treinreizen he, is dat niet vermoeiend?
Natuurlijk kan het vermoeiend zijn. Zelf vond ik echter dat de tijd voorbij vloog met zijn drietjes. We zaten vaak vier tot acht uur in een trein. Als de reis langer duurde probeerden we altijd een slaaptrein uit te zoeken, zoals bijvoorbeeld van Wenen naar Venetië. Deze reis duurde 12 uur maar omdat we een coupé met slaapbedden hadden viel het reuze mee.

Neem vooral een iPod oid mee zodat je jezelf kan afzonderen. Een pak kaarten, puzzelboekjes of dwarsliggers doen het ook goed. Of download heel veel boeken op je eReader! Mijn vriendinnen en ik hebben ook héél veel spelletjes gedaan zoals ‘Ik zie ik zie wat jij niet ziet’ of ‘Wie ben ik’. Of we gingen ons alvast inlezen over de stad waar we naar toe gingen (als we WiFi hadden). Voorpret is leuk!
Waar moet je op letten bij interrailen?
Belangrijk is dat je al je belangrijke spulletjes dicht bij je houdt. Er kan wel eens wat gestolen worden in een trein (gelukkig zelf geen ervaring mee!). Ik hield altijd een klein tasje om me waar ik mijn paspoort, pinpas, telefoon, treinkaart etc in stopte. Die hield ik altijd bij me, ook als ik ging slapen. Dan stopte ik hem in mijn kussen. Geeft toch een veiliger gevoel.

Blijf ook goed opletten waar je er uit moet. Mijn vriendinnen en ik lagen op een gegeven moment heerlijk te slapen, tot ik opeens een voorzichtige por in mijn zij voelde. “Ehm, miss, you had to get off at Roma, right?”. Shit, de trein staat al tien minuten stil en we gaan ZO weer verder, maar we moeten er dus hier uit!!!!!! Dat was dus best wel rennen geblazen, haha. Zet desnoods een wekker als je even gaat slapen!
image-2015-05-06Voor de rest: HAVE FUN! Je ziet in een sneltreinvaart zó veel mooie plekken. Je kunt er natuurlijk ook voor kiezen om langer op één plek te blijven, zo bleven wij vier dagen in Praag omdat we het daar zo geweldig vonden, maar besloten we dat één dag Venetië genoeg is. En het mooie is, je kunt dat gewoon ter plekke beslissen!

Wil jij ooit eens gaan interrailen?

0 antwoorden

Plaats een Reactie

Meepraten?
Draag gerust bij!

Geef een reactie