Verkopen op de IJhallen: Mijn ervaring & tips

19 juli stond ik met een kraam op de IJhallen! Het was voor mij de eerste keer, het was zelfs de eerste keer dat ik überhaupt op een rommelmarkt stond. Van tevoren had ik me goed ingelezen en samen met een vriendin besloten we ervoor te gaan. Bij deze een verslag van mijn dag én wat handige tips!Als eerste de praktische dingen. Je kunt ongeveer twee maanden van tevoren een kraampje huren op de website van de IJhallen. Let op, deze zijn erg populair, dus de kans is groot dat het snel uitverkocht is. Je kunt voor verschillende kramen kiezen. Je hebt kraampjes van drie meter en van vier meter lang. Ook kun je kiezen of je een hoekkraam wilt of een gewone kraam. Als laatste heb je nog de keus of je buiten wilt staan of binnen.

Ik ging voor een binnen hoekkraam, 4 meter lang. Ik had véél spullen en bovendien waren de meeste andere opties al volgeboekt! Dit kostte €35,-, maar je krijgt wel €5,- borg terug als je tot 16.30 blijft staan. Je mag dan met twee personen komen. Een extra persoon achter de kraam kost €5,- extra. Goed, tot zover de praktische kant!

Samen met vriendin Laura vertrokken we om 05:00 uit het mooie Brabant. Even slikken, maar wel noodzakelijk! Je mag namelijk vanaf 6:15 het terrein betreden om je kraampje in te richten. Als je er op een zaterdag staat mag je ook vrijdagavond al komen, maar wij stonden er op een zondag en bovendien was het voor ons toch te ver rijden geweest. Wij kwamen uiteindelijk om 06:45 aan. Gelukkig stonden we in Hal 1, wat betekend dat we met de auto naar binnen mochten rijden. Scheelt een hoop sjouwen.

Het viel me op dat er gelijk al mensen naar ons toe kwamen om te vragen of we smartphones of sportschoenen te koop hadden. Nog voordat we überhaupt de dozen uit de auto hadden gehaald! Blijkbaar zijn dit de earlybirds die eerder naar binnen mogen met een speciaal kaartje. Het zijn vooral veel buitenlanders, die gelijk hun slag willen slaan om alles naar het buitenland te sturen of daar te verkopen. Zo waren er ook véél Afrikanen die schoenen wilden om in Afrika weer te verkopen.Goed, wij hebben eigenlijk gelijk gezegd dat we (nog) niks hadden, want we wilden gewoon in alle rust onze kraam inrichten. Ik zette de auto weg en Laura begon alvast. We hadden twee grote witte tafellakens mee genomen die we over de kraam legden. Daarboven stalden we alles uit: stapeltjes kleding, rijen schoenen en stapels boeken. Voor €2,- kon je bovendien een balk huren die je boven op je kraam kon leggen. Ik had wat kledinghangers meegenomen waar ik mijn mooiste stukken aan hing. Zo viel de kraam een beetje op.

Ook had ik leuke borden gemaakt en een mooie lampjesslinger opgehangen. Het grappige was dat ik wel tien keer de vraag heb ik gekregen of ik ‘die leuke watermeloen slinger ook verkocht’. Haha, helaas, nee. Maar zo viel mijn kraam wel op!

Ik heb hele kleine prijsjes gehanteerd. Ik merkte dat ze op de IJhallen echt verwachten dat je voor een habbekrats iets kan kopen, een paar schoenen voor €10,- is daar dan ook veel te hoog gegrepen. Ik vroeg voor schoenen ongeveer €3,-, broeken €2,-, shirtjes en topjes €2,- of €1,- en ik had een bak met beautyproducten waar in alles €0,50 was. Ook waren de boeken allemaal €1,50 per stuk. Natuurlijk wilde iedereen wel afdingen, maar over het algemeen heb ik niet veel hoger ingezet dan ik er voor wilde krijgen. Ik zei gewoon meestal dat het al een héle goede prijs was, en daar was eigenlijk iedereen het mee eens. Maar ja, proberen kunnen ze natuurlijk altijd!

Voor de rest had ik een stoeltje meegenomen en een koelbox vol drinken en eten. Wij stonden tegen de muur aan, wat heel fijn was, want zo konden we onze privé spullen goed in de gaten houden en fijn zitten als er even niemand was. Maar over het algemeen hebben we de hele dag gewoon gestaan. Ik merkte dat vooral de beauty producten en schoenen hard gingen! Kleding iets minder. Af en toe heb ik spullen verplaatst, zodat er af en toe andere spullen in de spotlight lagen. Dit werkte best goed.
Goed, ik heb al veel verteld, maar toch wil ik even een lijstje maken met tips:

Tips & tricks als je wilt verkopen op de IJhallen:

1. Bedenk bij jezelf wat voor soort kraam je wilt. Een hoekkraam is handig omdat je dus nog ruimte aan de zijkant hebt, waar je extra dingen kan hangen en waar mensen ook nog kunnen staan. Ook is het fijn om binnen te staan, want stel je voor dat het gaat regenen en je hebt een buitenkraam? Ik zou ook altijd ruim van tevoren boeken, want de kramen zijn zo uitverkocht.

2. Van tevoren had ik geld gewisseld bij de bank (ABN Amro, maar andere banken zullen het ook wel kunnen). Er staat in het filiaal vaak een machine waar je briefgeld in kan doen (let op, gepast!) en in ruil daarvoor krijg je muntgeld terug. Jammer genoeg waren het vaste prijzen dus ik moest wel voor €25,- 1 euro muntjes kopen. Daarnaast had ik ook voor €20,- aan 50 cent muntjes gehaald, maar dit was niet echt nodig. Neem ook wat briefgeld mee, een paar vijfjes en een paar tientjes, want aan het begin van de dag zullen mensen soms nog met briefgeld betalen.

3. Neem witte of zwarte lakens mee zodat je deze op je kraam kan leggen. Bij voorkeur hele grote, zodat het ook nog er over heen hangt (tegen de grond aan). Zo kun je al je dozen en tassen onder de kraam leggen en zien de mensen dit niet liggen. Oogt een stuk netter.

4. Ben op tijd! Je kunt echt in de file staan voor de hallen, aangezien vaak iedereen tegelijkertijd komt. Ik vond zelf 06:45 een ideale tijd, het was nog niet erg druk maar ik had de tijd wel nodig om mijn kraam mooi in te richten.

5. Probeer op te vallen door leuke slingers op te hangen, posters te maken o.i.d. Bij mij werkte mijn gekleurde lampjesslinger erg goed. Ook handig is om dozen (zoals schoenendozen) mee te nemen en deze her en der in de kraam te zetten. Daarboven kun je dan bepaalde producten uitstallen. Het hoogteverschil staat goed.
6. Je kunt voor €2,- een balk huren die je boven op je kraam kunt leggen. Deze liggen gewoon verspreid door de hal (en ook buiten!), je kunt ze echt niet missen. Je kunt er een pakken en later komt een meneer langs om het geld te innen.

7. Neem dan ook voldoende kledinghangers mee! Ik had er 15 mee en dacht dat dit genoeg was, maar er was echt nog zat ruimte over. Ik zou dan ook zeker een stuk of 25 kledinghangers meenemen.

8. Hanteer kleine prijsjes. Bezoekers van de IJhallen zijn echt niet van plan om €10,- te betalen voor een stel hakken. Vraag €3,- voor schoenen, €2,- voor shirtjes en broeken, €1 voor boeken enz. Geloof me – je kunt dan alsnog genoeg verdienen. Mensen zullen sowieso gaan afdingen, maar probeer bij je beginprijs te blijven of zet al vanaf het begin hoger in.

9. Neem zelf wat te eten en drinken mee. Het eten bij de IJhallen is niet fantastisch en redelijk duur. Wij hadden zelf een koelbox mee met drinken en een zak met broodjes/chips enz.

10. Probeer sowieso een stuk touw en een schaar mee te nemen. Zo kun je daar een stuk touw afknippen en aan je balk hangen. Wij hingen er bijvoorbeeld zonnebrillen aan, maar ook oorbellen en kleine snuisterijtjes. Extra tip: Neem wasknijpers mee!
11. Hou er rekening mee dat je in Hal 1 en als je buiten staat met je auto bij de kraam kan komen, maar in Hal 2 kan dat niet. Als je daar staat zul je dus al je spullen van de auto naar de hal moeten sjouwen. Neem daarom een steekkarretje oid mee, of zorg ervoor dat al je spullen in tassen passen die je makkelijk kunt dragen.

12. Neem voldoende plastic tasjes mee! Vooral aan het begin van de dag zullen mensen om een plastic tasje vragen. Ikzelf begon twee weken van tevoren met plastic tasjes sparen, van de Kruidvat, Etos, Action, enz.

13. In plaats van alleen kleding zou ik ook aanraden om andere spullen mee te nemen om te verkopen. Een bak met beautyproducten, een aantal mokken, boeken, een klok waar je van af wilt, een mandje die je niet meer mooi vindt. Veel mensen komen toch voor curiosa, dus eigenlijk alles behalve kleding. Neem álles mee waar je van af wilt, al denk je dat niemand het wilt – je zult versteld staan!

14. Tip: er zijn wc’s in de hal aanwezig, deze kosten wel €0,35 per keer dat je gaat.

15. Neem evt een stoeltje mee zodat je af en toe kan rusten. Je zult 90% van de tijd staan (dit oogt ook een stuk actiever), maar het is toch wel erg fijn om af en toe even te zitten. Je vriendin/vriend kan dan even blijven staan. Ik zou ook niet adviseren om twee stoeltjes mee te nemen, nergens voor nodig.

16. Even over die vriendin/vriend die je meeneemt: handig, áltijd doen! Je mag standaard met twee personen komen (een extra persoon bij de kraam kost €5,-) en dit zou ik dan ook zeker doen. Al is het alleen maar omdat je dan niet eens naar de wc kan als je in je eentje staat. Of hoe doe je het dan met je auto uitladen en daarna parkeren? Ook hou je zo meer overzicht op je kraam. En last but not least: het is een stúk gezelliger met zijn tweetjes.Pfoe, dat was even een overload aan informatie! Hopelijk vonden jullie het een beetje leuk om te lezen en hebben jullie er wellicht nog iets aan.

Zijn er lezeressen die al vaker op een rommelmarkt hebben gestaan en misschien andere tips hebben? Ik hoor het graag, want ik weet zeker dat ik het binnenkort nog een keer ga doen!

0 antwoorden

Plaats een Reactie

Meepraten?
Draag gerust bij!

Geef een reactie