New York plog: Dag 2

Zijn jullie klaar voor nog een New York plog? Ditmaal een plog van zondag 6 december 2015. Het was onze eerste volle dag in The Big Apple en we hebben gelijk héél wat gedaan! We gingen o.a. naar een gospelkerk, keken binnen bij het indrukwekkende 9/11 Memorial Museum en gingen uit eten boven in de One World Tradecenter. Het is weer mix tussen telefoon en camera foto’s en het zijn er veel!Goedemorgen, ik ben er klaar voor! Omdat we al hadden voorspeld dat we een jetlag zouden hebben hadden we besloten om vandaag naar een kerkdienst te gaan in een Gospelkerk. De eerste dienst begon al om 07:30 maar aangezien we toch al klaarwakker waren om 5 uur besloten we dus maar naar de eerste dienst te gaan.
Maar eerst ontbijten! Ik begon de dag met Lucky Charms en een theetje.
We gingen naar de First Corinthian Baptist Church in Harlem, bij ons om de hoek. Ik had van tevoren goed opgezocht bij welke kerken we als blanke toeristen welkom zouden zijn, en overal op het internet gaven ze deze als de beste aan. En dat was het ook! De dienst duurde twee uur en ik vond het in één woord geweldig. Heel veel zingen, veel dansen, maar ook mooie preken. Je zag dat de kerkbezoekers er vól voor gingen (ja, ze schreeuwen echt continue HALLELUJAH!). Alle nieuwe bezoekers moesten opstaan, lekker awkward, en daarna werden we door iedereen geknuffeld haha. Het voelde echt heel fijn daar! Voor iedereen een aanrader, of je nou gelovig bent of niet.
En kijk hoe mooi de kerk was! Ook al hingen er overal grote tv-schermen zodat je alles goed kon zien, haha.
En echt héél apart: aan het einde van de dienst kregen we deze dingen mee, we mochten zoveel pakken als we nodig hadden. Ik snapte eerst niet zo goed wat het was, maar zien jullie het al? Het is een mini bekertje met rode wijn (kleiner dan een shotglaasje) en in dat plastic bovenop zit een hostie! Hoe geniaal bedacht, haha.
De dienst duurde twee uur en daarna gingen we met de metro naar het 9/11 Memorial. Maar eerst zochten we een plekje om gauw wat te eten, want we hadden alweer honger gekregen. Een soort tweede ontbijt! Het werd de Dunkin Donuts.
Eerst aten we wat hartige hapjes en toen… *tromgeroffel* CRONUTS! Of nou ja, de linker is een cronut. Rechts was een soort cheesecake-caramel gevulde donut. Ik vond vooral de cronut echt geweldig lekker, haha.
Onderweg naar het memorial schoot ik dit plaatje. Prachtig, echt NY <3.
En check die glazenwasser daar. Dat stipje bovenin, dat is gewoon nog eentje! Super eng!
Onderweg kwamen we nog de One World Tradecenter (aka de Freedom Tower) tegen. Maar die zouden we later die dag gaan bezoeken!
Ja, en daar was het dan.. het 9/11 Memorial. Twee grote bakken waar oneindig water in stroomt, precies op de plekken waar de Twin Towers vroeger stonden. Ik vond het erg indrukwekkend om te zien en ze hebben er zeker wat moois voor gemaakt.
Mooi plaatje zo <3
Het water dat de bak instroomt. Heel stom, maar wij konden maar één bak vinden? Later in de Freedom Tower zag je heel goed dat die andere bak er naast staat, maar wij hebben gewoon niet goed genoeg gekeken, denk ik.
Erg indrukwekkend. Kijk ook naar de namen op de rand van de bak, dat zijn de namen van alle mensen die zijn omgekomen tijdens deze ramp.
Hierna gingen we naar het 9/11 Memorial museum. We hadden een New York City Pass gekocht waar je de grootste attracties van New York mee kon bezoeken, waaronder dit museum.
Een indrukwekkende foto, de laatste foto waar de Twin Towers op staan, slechts een kwartiertje voordat het vliegtuig zich in de North Tower boorde.
Een gedeelte van het oude gebouw staat er nog.
Projectie van alle ‘MISSING’ posters die zijn opgehangen in de dagen na de ramp. Erg heftig.
De ondertussen welbekende quote. Ik vind het prachtig: “No day shall erase you from the memory of time”. En zo is het.
De ‘Survivors Stairs’. Op deze trap hebben honderden mensen zich een weg naar beneden gebaand en hebben het wonder boven wonder overleefd.
Ladder 3, een van de brandweerwagens die aanwezig was bij de ramp. Zoals je ziet is er vrij weinig meer van over. De brandweermannen (en politielieden, en ambulancemedewerkers) zijn echt hélden in Amerika. Logisch natuurlijk, want ze hebben honderden mensen kunnen redden en tragisch genoeg hebben heel veel hun leven daarvoor in de plaats moeten geven.
Dit stuk staal behoorde tot de North Tower en is precies het stuk waar het vliegtuig op is ingevlogen. Erg akelig om te zien en horen natuurlijk.

Hierna kwam er een groot gedeelte van het museum waar je geen foto’s mocht maken. Ook mochten er geen kinderen naar binnen, trouwens. Je hoorde fragmenten vanuit het vliegveld (door middel van telefoontjes en contact met het vliegveld). Ook zag je overal voorwerpen van mensen die zijn omgekomen of die het juist hadden overleefd. Een bril bijvoorbeeld, van een WTC medewerker die net om 08:45 een afspraak had om zijn nieuwe bril op te halen. Filmpjes van mensen die springen. Foto’s van zwaaiende mensen uit een rokend gat in het gebouw. Een galerij met álle foto’s van de overledenen. Het was heel erg heftig, maar ik vind dat iedereen dit een keer in zijn leven gezien moet hebben, echt waar.
Oke, even iets luchtigers! Het was zo snikheet in New York voor de tijd van het jaar, niet normaal! Het is zelfs een keer 18 graden geweest. Liepen we daar met onze winterjassen…
Lopen lopen lopen. Een typisch New Yorks plaatje.
Omdat we even wat luchtigers wilden doen, gingen we naar de kerstmarkt op Union Square!
Met vooral héél veel lekkere food-kraampjes. Waar we onder andere dit kraampje zagen! De Dinges, haha. Ik weet eigenlijk niet zo goed wat het was, ik denk een soort wafels. Overigens zag ik al gauw dat de mensen die in het kraampje stonden absoluut niet Nederlands of Belgisch waren!
Dit is trouwens echt een aanrader! Het kraampje van Arancini Bros, maar volgens mij hebben ze nog veel meer plekken waar ze zitten in New York. Ze maken risottoballetjes met verschillende smaken, waaronder met ‘pizza’ smaak, spinazie, kaas… Hmmm. Duur, maar dat is al het eten wel in New York.
We besloten even te gaan zitten op een bankje. Kijk nou, dit lijkt toch net lente?
Maar het allerleukste waren alle eekhoorntjes die absoluut niet schuw zijn en gewoon naar je toekomen <3 Kijk nou! Zo dichtbij!
En deze dan, helemaal aan het poseren! Mama en ik verbaasden ons er echt over. In elk park in NYC zitten er wel eekhoorntjes en ze zijn stuk voor stuk totaal niet bang voor mensen. Ze zijn er zó aan gewend! Ze eten zelfs gewoon uit je hand.
We liepen zomaar ineens tegen de St Pauls Chapel aan. Super fijn, want deze stond al op mijn to-do lijstje. Deze kerk stond (en staat nog steeds) naast de oude Twin Towers. Tijdens de ramp werd de kerk omgetoverd tot een eet- en slaapplek voor brandweerlieden en andere reddingswerkers. Zodat ze niet naar huis hoefden, en na een uurtje slaap weer verder konden.
Een erg mooi kerkje! De originele banken zijn er nu uitgehaald, maar achterin staat nog één bank van vroeger. Zo kon je zien waar de reddingswerkers op sliepen.
Tussen alle omgekomen mensen zitten natuurlijk ook erg veel van deze helden. Erg.
En toen stonden we bovenin de Freedom Tower! Wauw, wauw, wauw. Dit is het hoogste gebouw van Amerika en het op twee na hoogste gebouw ter wereld. Echt niet normaal hoe hoog je bent en wat voor práchtig uitzicht je hebt! Wij gingen rond 16:00u, perfecte tijd als je het mij vraagt. Als je naar boven gaat staat je trouwens een hele fijne verassing te wachten, ze onthullen het uitzicht op een hele spectaculaire manier als je het mij vraagt! Maar ik wil geen spoilers geven (het is echt het leukste als je het niet verwacht) dus ik zeg lekker niks meer, hihi.
Oh jongens ik was zo blij daar boven in, haha.
En zo zag je mij 9 van de 10 keer overal zitten, haha. Lekker foto’s maken.
Het begon al wat donkerder te worden…
Hier zie je trouwens de twee waterbakken goed. Toen snapte ik ook waarom we die andere bak nooit gevonden hadden, hij staat pal achter het museum en zo ver zijn we niet gelopen.
Zien jullie het Vrijheidsbeeld rechts in de verte? Klein lijkt het dan opeens he?
En toen was het opeens donker! Onmogelijk om een goede foto te maken in verband met de reflectie op de ramen, maar dit was mijn beste poging. Magisch <3
Deze foto is zeker niet mijn beste foto ooit (ik had gigantische kringen onder mijn ogen door het licht??) maar we gingen lekker uit eten boven in de Freedom Tower. Al een maand geleden geboekt en nu waren we er! Fancy dineren.
Ik ging aan de Prosecco, mama aan de wijn en genieten maar! Dit was overigens mijn moeders toetje. Zo lekker…
En ik sluit deze plog af met deze super leuke foto van mijn moeder en ik! Ik vind het echt een héle leuke en lieve foto, je ziet dat we heel veel lol hebben, haha!

Pfoe, dat waren veel foto’s. Hopelijk heb ik jullie er niet mee verveeld! Waar vandaag een erg drukke en indrukwekkende dag was, is het morgen al ietsje rustiger. Op dag 3 gingen we namelijk o.a. naar Central Park en het Natural History Museum.

Maar dat zie je een volgende keer!

0 antwoorden

Plaats een Reactie

Meepraten?
Draag gerust bij!

Geef een reactie