Op jezelf wonen: wat moet je allemaal regelen?

Ik woon nu meer dan een half jaar samen met Tim in ons mooie appartement. Hiervoor hebben we beiden op kamers gewoond, en dáárvoor woonden we gewoon thuis, dus dit was een heel nieuw avontuur voor ons! Ik heb gemerkt dat er een aantal dingen zijn waar je echt op moet letten als je uit huis wilt gaan. Ik geef je tips.Home3Je inschrijven bij een woningbouwvereniging
Okee, als je nú een huis wilt ben ik misschien een beetje te laat met deze tip, maar als je in de toekomst een appartement of huis wilt huren is het nog wel handig. Schrijf je zo snel mogelijk in bij een woningbouwvereniging! Ik stond al ingeschreven toen ik 17 jaar was. Vaak kennen deze bedrijven woningen toe op basis van inschrijfduur of een puntensysteem. Dus echt, schrijf je in zodra het kan. Mijn woningbouwvereniging vraagt maar €12 per jaar om ingeschreven te staan, helemaal niet veel dus. Sommige woningbouwverenigingen concentreren zich ook niet alleen op woningen maar hebben ook studentenkamers beschikbaar.

Verzekeringen afsluiten
Zodra je op jezelf gaat moet je natuurlijk ook je eigen verzekeringen afsluiten. Grote kans dat je al een zorgverzekering hebt, maar misschien is het tijd dat jij die gaat betalen in plaats van je ouders? Dan kan je ook je zorgtoeslag zelf ontvangen in plaats van het af te staan aan je ouders. Vergeet ook geen inboedelverzekering af te sluiten. Stel je voor dat er ingebroken wordt of dat je huis afbrand (ik moet er niet aan denken!) dan wil je tenminste goed verzekerd zijn. En wat denk je van een uitvaartverzekering? Stel dat er iets met jou gebeurd, dan zorg je er in ieder geval voor dat de begrafenis voor iedereen betaalbaar blijft. Hier moet ik ook nog niet aan denken hoor, maar je moet wel realistisch blijven.

Gas, water, licht
Bij studentenhuizen zit er vaak al gas, water en licht inbegrepen bij de huurprijs, bij ‘gewone’ woningen niet. Je kunt ervoor kiezen om voor dezelfde bedrijven te gaan als de vorige bewoner, maar ik zou toch eerst even goed rondkijken. Wij hebben onwijs veel bedrijven vergeleken met elkaar, zowel via internet als door even te bellen.

Televisie & internet
Hetzelfde geld eigenlijk voor televisie en internet! Wij zijn uiteindelijk voor Ziggo gegaan omdat andere bedrijven niet echt goed bereik hadden bij ons in de buurt, plus het was op dit moment de voordeligste optie. Providers hebben vaak aanbiedingen zoals het eerste half jaar voor de helft van de prijs. Kijk goed rond en laat je niet gelijk leiden door deze ‘goedkope’ aanbiedingen, want soms kunnen ze je goed voor de gek houden. Maar af en toe is het inderdaad erg voordelig en moet je je slag slaan!

Budget
Als je gaat samenwonen of als je op jezelf gaat wonen is het fijn om een soort budget vast te stellen. Het is goed om te weten wat jij wilt besteden aan boodschappen per week, wat je vriend wilt besteden aan boodschappen per week en wat jullie verstaan onder ‘het wekelijkse boodschappenlijstje’. Wellicht een huishoudpot maken?

Zo, dit zijn denk ik de belangrijkste dingen waar je aan moet denken als je uit huis wilt gaan! Of dat nou samenwonen is, alleen een appartementje huren óf op kamers gaan.

Ik geniet er in ieder geval elke dag nog steeds van dat we ons eigen huisje hebben!

0 antwoorden

Plaats een Reactie

Meepraten?
Draag gerust bij!

Geef een reactie