7 tips voor de beginnende kampeerder

In augustus ben ik voor het eerst in mijn leven wezen kamperen. Ok, ik had al eens eerder in een tentje geslapen tijdens Pinkpop, maar dat tel ik even niet mee. Mijn vriend en ik gingen twee weken naar Slovenië en Kroatië en sliepen dus in een tent. Als leek had ik geen idee wat me te wachten stond, maar ik vond het echt super leuk! Bij deze 7 handige tips waarvan ik weet dat een beginnend kampeerder er veel aan heeft.Tip 1: Zorg voor een goede tent
Wij gingen met een tent, omdat Tim deze kon lenen van zijn vader en hij het bovendien erg leuk vind om met een tent te kamperen. Je kan natuurlijk er natuurlijk ook voor kiezen om een caravan mee te nemen of een bungalowtent te huren, maar ik ga het even over tenten hebben. Zorg ervoor dat hij waterdicht is, dat je weet hoe je hem moet opzetten (wij hebben hem in de woonkamer opgezet om hem te testen!) en of alles compleet is. Voor een eerste keer kamperen zou ik een tent lenen of eventueel tweedehands kopen. Wij hadden een kleine tent waar een tweepersoonsluchtbed in kon en drie kratjes naast de zijkant voor onze spullen.

Tip 2: Benodigdheden kamperen
Naast de standaard dingen zoals de tent, haringen, grondzeil, en een hamer namen wij nog veel meer mee. Even op een rijtje gezet: een luchtbed, hoeslaken, slaapzakken, kussens, luchtpomp, 3 kratten voor persoonlijke spullen in de tent, een opklaptafel, twee stoelen, een plank, buitenkabel, stekkerdoos, waterkoker, gaspitje, koekenpan, steelpan, spatel, theedoeken, afwasmiddel, afwasborstel, waslijn, wasknijpers, wegwerp bbq, koelbox, koelelementen vloeibaar wasmiddel, kampeerbestek, plastic borden, plastic kommen, plastic bekers, plastic glazen, snijmes, snijplank, zaklampen, oordopjes, slaapmasker, mat om voor je tent te leggen, citronella kaarsen, aansteker, teiltje, en nog meer. Heb je al een beetje een idee wat je mee moet nemen? 😉

Tip 3: De autoreis
Het is tijd om te gaan rijden! Mijn tip is om ’s ochtends erg vroeg te vertrekken, rond een uur of 4, als je een eind moet rijden. Wij moesten zo’n 11 uur rijden en het was erg fijn om alsnog rond 3 uur ’s middags aan te komen, zodat we alle tijd hadden om rustig de tent op te zetten. Als je met iemand samen rijd kan je elkaar om de twee uur afwisselen. Ieder twee uur rijden was voor ons prima te doen. Ook hebben wij elke keer als we wisselden even de benen gestrekt en twee keer wat langer gestopt om een broodje te eten en koffie te halen. Neem sowieso ook genoeg eten en drinken mee de auto in! Tip: rij je door Duitsland? Probeer dan te tanken bij ieder tankstation dat je ziet. Soms zie je bijna drie kwartier geen tankstation langs de snelweg, en dat is balen als je maar een kwart tank hebt!
Tip 4: Eenmaal ter plekke
Ik zal proberen een logisch stappenplan te maken wat betreft wát je precies moet doen als je eenmaal bent aangekomen op de camping. Wij hebben op 3 campings gestaan tijdens de vakantie, dus we hebben het aardig onder de knie dus (ok, vooral Tim).
Eerst stop je bij de receptie om in te checken, waarna je een map van de camping krijgt waar jouw plek omcirkeld is. Daarna rij je naar die plek toe en zet je de auto op een handige manier neer zodat je makkelijk er bij kan (de auto is namelijk je kledingkast/voorraadkast tijdens de vakantie). Zet eerst de tent op. Leg daarna de buitenkabel neer en voorzie hem van elektriciteit. Nu kan je het luchtbed in de tent neerleggen en oppompen met de elektrische pomp.

Zet ondertussen de stoelen en tafel neer, hang een waslijn op tussen twee bomen, leg de mat voor de tent, pak je kratjes in met persoonlijke spullen en zet deze langs de kant van het luchtbed. Als het luchtbed is opgepompt leg je er een hoeslaken overheen, lakens en kussens. Zorg ervoor dat spullen zoals de waterkoker en een stekkerdoos dicht bij de hand zijn (bijvoorbeeld op de passagiersstoel) zodat je die kan pakken wanneer nodig. Wij hadden een plank mee om de waterkoker, gaspit enz op te zetten zodat hij stabiel stond. Daarna is het tijd om de camping te ontdekken!

Tip 5: Voorzieningen camping
Bekijk van tevoren of ter plekke even hoe de voorzieningen van de camping zijn. Moet je zelf je plek uitzoeken? Zorg dan dat je er op tijd bent, zodat je veel keuze hebt. Als je een perceel toegewezen krijgt, check dan even of er elektriciteit en/of water is. Vaak kan je voor een klein beetje extra toegang krijgen tot een elektriciteitspaaltje of watertap. Dan de douches en wc’s! Check of er wc-papier hangt (bij ons wel!) zodat je weet of je wc-papier moet meenemen of niet. Zorg voor slippers als je gaat douchen en bekijk of er stopcontacten zijn voor een eventuele föhn of stijltang.

Als er wasmachines en drogers aanwezig zijn moet je een muntje kopen bij de receptie om deze te gebruiken. Vaak kost een muntje ongeveer 4 euro. Ook is er vaak een soort aanrecht met wasbakken waar je je vuile vaat kan afwassen. Zowel de was- als de afwasgelegenheid zit bijna altijd bij de toiletgebouwen. Heb je koelelementen mee? Deze kan je vaak afgeven bij de receptie waar ze het in de vriezer stoppen. Aan het einde van de dag of de volgende dag haal je het dan weer op.
Tip 6: Kleine problemen oplossen
Ja, als je gaat kamperen zul je tegen problemen oplopen. Maar problemen zijn er om op te lossen! Regent het en is alles nat geworden in je tent? Voorkom het de volgende keer door kratten in de tent te zetten en daar je persoonlijke spulletjes in te doen en leg overdag de kussens, het hoeslakens en overige spulletjes in het midden van het luchtbed (weg van de randen van de tent). Mijn ervaring is dat vooral de onderkant en zijkant van de tent water kan doorlaten.

Modder rondom je tent? Koop een mat die je in je ‘voortent’ legt zodat je alsnog op blote voeten naar buiten kan, en je niet moeilijk vanuit je tent schoenen hoeft aan te doen. Vignets nodig en geen contant geld bij? Zorg voor een werkende creditcard, die accepteren ze (bijna) altijd, in tegenstelling tot debitcards. Tip: koop vignets van tevoren via de ANWB en pin ergens langs de kant van de weg lokaal geld of wissel het van tevoren in een wisselkantoor.

Tip 7: Voedsel
Ik zou aanraden om zelf al wat eten mee te nemen. Blikvoer zoals soep, ragout en knakworstjes zijn altijd fijn om te hebben. Ook thee, koffie, een grote pot Nutella/pindakaas en waterflessen zijn handig om zelf mee te nemen. Dingen als koekjes, chips, cola, verse broodjes, beleg kan je vaak in het supermarktje op de camping halen. Tip: wil je verse broodjes van de bakker op de camping? Ga dan VROEG. Ik bedoel 7 a 8 uur vroeg. Anders is alles al uitverkocht. Wij namen trouwens ook een aantal wegwerp-barbecues mee. Check eerst even of het wel mag op de camping (meestal wel hoor).

Tot zover mijn uitgebreide ‘handleiding’ voor first time campers! Hij is ietsje langer geworden dan ik had gedacht, maar ik had dan ook veel te vertellen.

Hopelijk ben je iets wijzer geworden van mijn tips! Wie hier heeft er ook nog nooit gekampeerd?

0 antwoorden

Plaats een Reactie

Meepraten?
Draag gerust bij!

Geef een reactie