Het grote Curaçao artikel (tips!)

Ik ben op Curaçao opgegroeid, heb er tot mijn 17e gewoond, heb er daarna nog een half jaar stage gelopen en nog steeds ga ik regelmatig terug. Ik heb al meerdere updates geschreven over onze vakantie naar Curaçao, maar nog nooit echt een uitgebreid artikel met tips. Ik besloot dat het zo ver was en ging aan de slag met HET grote Curaçao artikel!Net zoals het grote Praag artikel heb ik geprobeerd alle informatie zo helder en duidelijk mogelijk op te schrijven. Een beetje lastig, want ik heb zo veel om te delen, haha! Als eerste kan ik alvast zeggen dat 10 dagen Curaçao eigenlijk wel het minimale is wat je er moet verblijven. Ook wil ik nog even vermelden dat niet overal routebeschrijvingen bij staan zoals bij het Praag artikel, maar dat ik wel mijn best heb gedaan om overal adressen bij te zetten.

(Openbaar) vervoer:

Vliegen. Om maar Curaçao te komen zul je altijd het vliegtuig moeten pakken. De prijzen kunnen enorm verschillen, maar je kunt al vanaf €500 een retourticket hebben. Echter komt het vaker voor dat je over de €600 euro betaald. Vliegtuigmaatschappijen waarmee je naar Curaçao kunt vliegen zijn KLM en TUI (voorheen ArkeFly). Maar ook AirBerlin vliegt sinds niet al te lange tijd naar Curaçao, wel vanaf Düsseldorf. Zelf vlieg ik graag met KLM, maar dat kan soms wel de duurste optie zijn. Een goede tweede optie is TUI. De vlucht duurt tussen de 8 en 11 uur. Heen vlieg je overdag, terug vlieg je ‘s avonds. Je komt dan de volgende ochtend aan in Nederland.

OV/auto huren. Over openbaar vervoer op Curaçao kan ik kort zijn: niet doen. Het is helemaal niet handig geregeld zoals hier in Nederland. Het beste kun je een auto huren, dat is wat mij betreft echt noodzakelijk. Een aanrader is Michel Car Rental, deze heeft mooie auto’s en goede service. Ik zou altijd wel voor een auto met airco gaan, anders is het best wel warm.

Overnachten:

Livingstone Jan Thiel. Zelf hoef ik natuurlijk nooit een hotel te boeken, maar als ik het wel zou moeten doen zou ik voor Livingstone kiezen. Hotels op Curaçao zijn redelijk prijzig, maar Livingstone valt dan nog mee. Voor de deur ligt een leuk strand en je bent zo in het centrum met de auto. Je kiest hier voor een appartement of een vakantievilla.

Bon Bini Seaside Resort. Dit resort is iets kleinschaliger en minder luxe dan Livingstone, maar alsnog erg prettig! Het heeft ruime appartementen, een fijn zwembad en ook hier ligt een strand op 5 minuten loopafstand voor de deur. Vrienden van mij gaan altijd hier naar toe als ze naar Curaçao gaan.

Studentenhuis Curaçao. Mijn vader en zijn vriendin hebben een studentenhuis op Curaçao, maar verhuren soms ook gewoon kamers aan toeristen. Ligt er maar net aan of er kamers vrij zijn natuurlijk! Dit is een hele fijne en goedkopere optie om te verblijven op het eiland. Er zijn meerdere eenpersoonskamers, tweepersoonskamers en zelfs 2 appartementjes/studio’s die je kunt huren.

Sombre di Kabana. Familie van mijn vriend is laatst ook naar Curaçao gegaan en zij verbleven bij Sombre di Kabana. Dit is een bed and breakfast, iets anders dan de grootschalige appartementen complexen dus! De prijs valt wel mee voor Curaçao en je krijgt er héél veel service bij. Zo brengen de eigenaren je graag naar het strand en nabij gelegen restaurantjes, halen ze je op van de airport, kunnen ze je boodschappen brengen en meer.
Hmm, pastechi!

Restaurantjes:

The Green House. Dit restaurant ligt boven op de boulevard bij Mambo Beach, op de tweede verdieping. Ze hebben hier vooral veel lekker vlees voor niet zo veel geld. Je kunt hier echt goed eten voor de prijzen die ze vragen.

Sea Side Terrace. Dit restaurant is gevestigd in een container naast Breezes Resort (bij Mambo), aan een klein strandje. De gasten zitten buiten aan plastic tafeltjes, maar het eten is geweldig en niet duur. Ik kom hier al sinds ik een klein kind ben en ken de eigenaar en serveersters dan ook goed. Het is tegenwoordig populairder geworden bij toeristen, maar alsnog wat kleinschaliger en heel lekker eten.

Wilhelmina Plein Café. Dit café/restaurant is gevestigd in Punda, in de binnenstad. Het ligt bij het plein met de woorden ‘Dushi’ en ‘Curaçao’ (levensgroot, niet te missen). Ook hier is het eten niet zo duur en hebben ze vaak een lekkere daghap. Hier kun je even rustig wat eten voordat je weer verder gaat met je dag. Een groot favoriet bij mij.

De Gouverneur. Dit restaurant ligt in Otrobanda, aan de andere kant van het water, tegenover het pondje. Het zit op de tweede verdieping van een gebouw en je hebt daardoor heel erg mooi uitzicht op de Handelskade en op de pontjesbrug. Het eten is er ook goed.

De Boogjes/Waterfront Terrace. Dit is niet één restaurant, maar meerdere naast elkaar. Ze liggen in een lijn langs het water, naast het grote Van der Valk hotel in Punda. Erg romantisch, ‘s avonds is het er mooi verlicht en het is natuurlijk een mooie locatie recht naast de zee. Wel ietsje duurder.

Café Iguana. Dit café ligt op de Handelskade in Punda. Er zijn meerdere restaurantjes maar ik zou altijd voor Iguana kiezen! De smoothies zijn heerlijk, de ijskoffie idem dito en mijn grote aanrader zijn de arepitas (met kaas). Typisch Antilliaanse deeghapjes. Hier kun je wel uren zitten, fijn naar de pondjesbrug en het water kijken.
Restaurant Zambezi. Dit restaurant zit bij de struisvogel farm, dus ik zou het wel combineren met een leuke tour van tevoren. Hier kun je onwijs lekker struisvogel eten. Mijn favoriet is biefstuk met champignonsaus, maar de hamburger is ook erg lekker.

Karakter. Dit restaurant zit bij Coral Estate (Westpunt). Het hoort dus bij een living complex en is onwijs populair bij zowel locals als toeristen. Dit is een super mooi plekje met uitzicht op de zee, en ze hebben echt fantastisch lekker eten en drinken. Kan ook erg romantisch zijn ‘s avonds!

Jaanchies. Dit restaurant is echt een begrip op Curaçao! Het zit op de weg naar Westpunt. Ze hebben er lokaal eten en Jaanchie komt hoogstpersoonlijk zelf vertellen wat er allemaal op het menu staat, want er is geen menukaart. Echt een dikke aanrader en een must-do voor iedereen. Tip: de leguanensoep is erg lekker, als je het aandurft ;).

Landhuis Dokterstuin. Dit zit tevens op de weg  naar Westpunt, aan de linkerkant. Bij Landhuis Dokterstuin is er alleen op zondag wat te doen, want dan kan je namelijk echt lokaal eten bestellen (kushina kriyoyo). Echt een leuke experience en natuurlijk ook verrukkelijk. Op zondag zit het er stampvol met locals, dus ik zou zeker vroeg komen lunchen of eventueel reserveren. Bij het hotel kunnen ze je daar wel mee helpen.

Cabana Beach. Dit zit helemaal aan de rechterkant bij Mambo Beach, tegen Breezes Resort aan. Je kunt bij het restaurant wat bij het strand hoort lekker eten, maar ook de cocktails zijn geweldig. Tip: bestel de nachos erbij! Goddelijk.

Brakkeput Mei Mei. Bij dit prachtige landhuis kun je heerlijk eten in een sprookjesachtige omgeving. Ook zijn hier vaak concerten. Tip: ga op maandagavond daar dineren. Na het eten krijg je namelijk gratis (salsa) dansles! Echt leuk om te doen.

Batido. Dit is niet de naam van het restaurant, maar een grote aanrader is om naar een foodtruck te gaan waar ze batidos verkopen. Batidos zijn een soort fruitshakes. De allerlekkerste vind je op het grote plein bij Otrobanda aan de linkerkant (net over de pontjesbrug heen). Ze hebben verschillende variaties op een groot bord staan, en je kunt kiezen of je er melk en/of suiker bij wilt. Ik zeg, altijd doen, ze zijn dan nog lekkerder ;).

Pastechi’s. Wederom geen naam van een restaurant, maar een snack die je echt moet proberen. Pastechi’s zijn een soort bladerdeeg pasteitje/broodje met kaas, kip of vlees. Zelf vind ik de kaas versie het allerlekkerst. Ze verkopen het bij verschillende snacks of restaurantjes.
Mooie stranden:

Grote Knip, Westpunt. Het mooiste strand van Curaçao. In het weekend is het er druk (net zoals op alle andere stranden op Westpunt), maar doordeweeks valt het mee. Er zijn niet heel veel voorzieningen, een klein barretje en toiletten, maar het is super mooi. Leuk om op de foto te zetten (typische ansichtkaart foto!).

Playa Porto Marie, Westpunt. Ook een erg mooi strand. Hier zit een fijn restaurantje bij met toiletten en een duikschool. Heerlijk om te relaxen en iets meer luxe. Dit is zeker weten een van mijn favorieten! Let op, als je in het weekend gaat moet je er wel vroeg bij zijn om een fijne plek te bemachtigen.

Mambo Beach. Wellicht het hipste strand van Curaçao met een boulevard vol winkeltjes en restaurantjes! Echt een aanrader en mijn lievelingsplek. Tips bij Mambo beach: Eten bij de Green House boven op de boulevard bij Mambo beach. Op zondag avond naar Happy Hour bij Wet ‘n Wild (strandtent in het midden, bij Dolfijn FM). Heel gezellig! En cocktails drinken bij Cabana Beach (links bij Mambo beach), heerlijke cocktails en smoothies en je zit er ook héél gezellig.

Cas Abao, Westpunt. Paradijselijk strand, precies zoals je het op ansichtkaarten ziet. Wit zand, blauwe zee, strakblauwe lucht… Wat wil je nog meer? Vaak ietsje rustiger dan de andere stranden op Westpunt. Vroeger zat er helemaal niks, tegenwoordig zitten er wel meer voorzieningen.

Jan Thiel Beach. Ook erg leuk, al is het vooral gezellig door het restaurant wat er zit: Zanzibar. Er is vaak live muziek, concerten, feesten, evenementen en veel meer van dit soort gave activiteiten. Ook zijn de Happy Hours legendarisch! Echt een plek waar jong en oud naar toe komt om te feesten.

St Tropez. Dit is geen strand, maar een (infinity) zwembad aan de zee! St. Tropez is een heerlijk luxe club waar je ultiem lekker kunt relaxen. Iets prijziger, maar de moeite waard om een keertje naar toe te gaan. Ook het restaurant is erg goed.

Kokomo Beach. Kokomo Beach is een redelijk klein strand met super veel goede voorzieningen. Zo is de strandtent wat er bij hoort super gezellig met heerlijk eten. Een van mijn favorieten! Vanaf de pier kan je goed het water in (leuk fotomomentje ook), als je via het strand gaat zijn er redelijk wat rotsen in het water. Hier worden ook de legendarische Full Moon parties gegeven. Neem zeker een kijkje op hun website wanneer deze weer is, want die zijn geweldig!
Bezienswaardigheden:

Boca Tabla/Shete Boka op Westpunt. Hier kun je de golven op de rotsen zien slaan, super mooi. Je hebt verschillende baaien, vraag om een plattegrond als je binnen komt rijden. Boka Tabla en Boka Pistol zijn het mooist. Tip: Normaal moet je betalen, maar als je bij de slagbomen zegt dat je wat komt eten hoef je niet te betalen. Dan koop je desnoods een flesje drinken. Als je op zondagochtend vroeg komt zijn er lekkere arepas te koop, oftewel pompoenpannekoekjes. Vind ik persoonlijk heerlijk!

Struisvogelfarm. Dit is erg leuk om te bezoeken! Je kunt er een hapje eten in het restaurant, maar ook een tour doen. Een tour duurt ongeveer een half uur en je leert van alles over de struisvogels, mag ze eten geven, en je kan zelfs een ritje maken op een struisvogel (als je dat durft).

Aloe Vera plantage. Als het je interesseert kun je ook een kijkje nemen op de Aloe Vera plantage die er bijna naast ligt. Hier heb ik een aantal jaar gewerkt! Je kunt een tour doen of anders gewoon rondkijken bij het winkeltje. Aloe producten zijn erg goed daar.

Sunrise Diving. Als jullie willen gaan duiken: Sunrise Diving is the place to be. Chris en Roos, de eigenaren, zijn ontzettend fijne en lieve mensen die prachtige tripjes kunnen organiseren. Ik heb vroeger met Chris samengewerkt bij de Aloe Vera plantage en ben zo ook bij zijn duikschool terecht gekomen. Ik heb al meerdere keren met zowel Chris als Roos gedoken, aanrader!

Dolphin Academy. Met dolfijnen zwemmen – dat is toch wel een droom van heel veel mensen! Dit kan op Curaçao bij Dolphin Academy.En ja, het is een dikke aanrader! Naast zwemmen met dolfijnen kun je ook een Dolphin Encounter doen. Dit is iets goedkoper en hier blijf je meer aan de kant staan terwijl je een kus krijgt van een dolfijn. Minder leuk dan de Dolphin Swim, dat zeg ik eerlijk, maar wel fijner voor de portemonnee.
Christoffelberg beklimmen. Zin om iets actiefs te doen? Ga dan de Christoffelberg beklimmen! Doordeweeks moet je daar om 7.30u staan, in het weekend gaan ze al om 6u open. Dit moet je echt ‘s ochtends vroeg doen, zo vroeg als het kan, anders wordt het te warm. Neem goede schoenen mee (gewoon gympen zijn voldoende, als het maar dichte schoenen zijn) en veel water! Minimaal 1 liter per persoon. Het is een klim van een uur, maar iedereen kan het wel doen. Het uitzicht boven is geweldig!

Curaçao Sea Aquarium. Pal naast de Dolphin Academy, vlak bij het strand Mambo Beach, ligt het Curaçao Sea Aquarium. Dit aquarium is niet onwijs groot, maar je hebt er roggen, haaien, zeehonden, dolfijnen, flamingo’s en meer van dit soort dieren. Ik vind het zelf erg leuk om te zien en doen! Je hoeft er echter geen hele dag voor uit te trekken: in een ochtendje ben je wel klaar. De dolfijnen- en zeehondenshow zijn mijn persoonlijke favoriet.

Salina di Jan Kok, op de weg richting Westpunt. Simpel: the place om prachtige roze flamingo’s te spotten in het wild.

Punda en Otrobanda. Nou vergeet ik bijna een van de belangrijkste dingen: de stad! Willemstad bestaat uit twee delen, Punda en Otrobanda. Punda vind ik persoonlijk het leukst met leuke winkeltjes, cafeetjes aan de Handelskade én natuurlijk de beroemde drijvende markt. Otrobanda begint echter steeds specialer te worden en ook hier heb je leuke dingen, zoals het Riffort met een aantal winkels en restaurants.

Klein Curacao. De ultieme tip: Een dag naar Klein Curaçao! Je kunt met verschillende maatschappijen gaan maar ik raad echt aan om met de Mermaid te gaan. Je kunt via de website reserveren. Het kost iets van 200 gulden, maar dan heb je een hele dag all-in: de bootreis met koffie en thee, ontbijt op het eiland, een barbecue lunch, onbeperkt drinken de hele dag door, gratis gebruik maken van snorkelspullen, douche, strandbedden, hutjes. Tip: Neem zeeziektetabletjes in van tevoren! Het is een rit van ongeveer 2 uur en het kan er heftig aan toe gaan. Echt doen, ook al word je normaal gesproken nooit zeeziek. Geloof mij nou maar ;).
Tot zover het grote Curaçao artikel! Als ik meer tips heb zal ik dit artikel aanvullen, maar ik vind het al redelijk genoeg zo ;). Als iemand vragen heeft, schroom niet om mij te e-mailen!

Ben jij ooit wel eens op Curaçao geweest?

 

0 antwoorden

Plaats een Reactie

Meepraten?
Draag gerust bij!

Geef een reactie